Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 nov /Agerpres/ - Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marţi, că prima sa hotărâre de Guvern se va referi la reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, adăugând că acesta va avea un alt concept faţă de precedentul şi sunt antamaţi specialişti din UE în acest scop.

"Prima hotărâre a mea va fi o hotărâre de Guvern despre reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie. Nu exact cum a fost, avem cu totul un alt concept, premierul a antamat deja specialişti care vor veni din UE prin transfer sau prin alte forme de sprijin, foarte mulţi români care lucrează acolo şi vor să vină acasă pentru câteva luni pentru a lucra la refundamentarea unui institut de formare în administraţie publică", a afirmat Dîncu, la Radio România Actualităţi.

Potrivit acestuia, recâştigarea demnităţii funcţiei publice face parte dintr-o strategie pe care o va lansa public în luna decembrie.

"Recâştigarea demnităţii funcţiei publice face parte dintr-o strategie pe care mi-am propus să o discut în luna decembrie şi să o lansez public. Aici sunt mai multe lucruri. Este o chestiune care vine de la centru, nu sunt întotdeauna de vină oamenii, a existat întotdeauna un control al funcţiei publice, a existat întotdeauna un funcţionar public subordonat politicienilor care veneau la un moment dat. Trebuie văzut până unde se merge cu politizarea. În al doilea rând, este vorba de dreptul oamenilor pentru formare", a menţionat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că trebuie gândit şi modul de salarizare, deoarece prin mărirea veniturilor nu există mai multă integritate.

"Pe de altă parte, este o chestiune privind modul în care gândim salarizarea. Nu poţi să gândeşti o salarizare în funcţie de cine se află mai aproape de decizie. Sunt ministere în care acum salariul unui şofer este mai mare decât al unui secretar de stat din alte zone sau decât al unui director. (...) După ce rezolvăm această problemă, după ce vom găsi resurse, devine o problemă foarte importantă naşterea unei culturi a funcţionarilor publici, a unei culturi de integritate care se poate naşte prin propria asumare, este vorba de codul deontologic, ghidul de carieră. (...) Codul deontologic este foarte important în profesionalizare şi oamenii trebuie să fie stăpâni pe propriul lor destin şi vor fi mult mai responsabili. Mărind salariile, am crezut la un moment dat că se poate face asta, s-au mărit salariile şi nu este mai multă integritate prin asta, dar nici nu poţi să-i ţii pe funcţionarii publici în condiţii indecente de viaţă", a explicat Dîncu.

El a precizat totodată că sunt multe legi care reglementează funcţia publică şi care "se bat cap în cap".

"Ce facem acum şi vom discuta în luna decembrie este un cod administrativ. Pentru că sunt foarte multe legi care reglementează funcţia publică - unele se bat cap în cap, sunt duble subordonări. Nu este protejat funcţionarul public sau înaltul funcţionar public. S-au tot făcut legi. S-a introdus, de exemplu, inspectorul de stat, expertul guvernamental care astăzi nu are o funcţie funcţională, ca să folosesc un pleonasm în zona asta. Deci, într-un cod administrativ, vom încerca să corelăm toate aceste lucruri şi să dăm o imagine şi o previzibilitate funcţiei publice", a adăugat Dîncu. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.