Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 19 oct /Agerpres/ - Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat luni că anunţul făcut de premierul Victor Ponta cu privire la o posibilă aplicare mai rapidă a unor măsuri amânate din Codul fiscal reprezintă ''definiţia neseriozităţii'', susţinând că relaxarea fiscală îi vizează pe românii cu salarii mai mari de 12.600 lei.
"Această ştire pe care o lansează Victor Ponta nu este altceva decât definiţia neseriozităţii. Ne dă semnalul cât de superficial a fost tratată tema noului Cod fiscal presupus a se aplica pentru următorii zece ani. Incertitudinea planează inclusiv asupra fiscalităţii din anul viitor, ce să mai vorbim despre lista proiectelor de investiţii prioritare pentru anul viitor sau de absenţa totală a oricărei dezbateri publice pentru bugetul anului 2016", a spus Andreea Paul, la Parlament.
Ea a arătat că liberalii au susţinut diminuarea impozitului pe dividente şi limitarea numărului de salarii medii pe economie asupra cărora se aplică CAS.
Deputatul PNL a spus că relaxarea fiscală îi vizează pe cei care au acţiuni în companii sau părţi sociale şi încasează dividente şi cei care au salarii medii brute pe economie la un nivel de peste 12.600 de lei.
"Nu aş goni foarte tare să-i oblig pe cei care îşi creează micro-întreprinderile să aibă obligatoriu un angajat pentru că fiecare micro întreprindere, care de obicei vizează afacerile de familie, decide oportunitatea sau nu a unui astfel de angajat'', a adăugat Andreea Paul.
În context, ea a susţinut că Guvernul mai are 26 de miliarde de lei necheltuiţi.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, la finalul unei întâlniri cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, că, la propunerea acestei formaţiuni, coaliţia de guvernare va decide aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amânate iniţial pentru o perioadă mai lungă de timp, precum reducerea impozitului pe dividende.
"Putem cu siguranţă, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat câteva dintre măsuri şi aici e vorba de reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, plafonarea la cinci salarii medii (a contribuţiilor de asigurări de sănătate - n.r.), aşa cum era normal în momentul în care s-a schimbat regimul PFA-urilor şi o măsură dublă la microintreprinderi - creşterea plafonului de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, dar, în acelaşi timp, obligaţia de a avea cel puţin un angajat, în felul ăsta un angajat care cotizează la bugetul de asigurări sociale", a declarat Ponta.
El a adăugat că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul coaliţiei şi că iniţiativa, deşi este mai degrabă în partea liberală a programului de guvernare, atât PSD, cât şi UNPR sunt de acord cu ea.
"Nu are sens să fie introduse (aceste măsuri - n.r.) în timpul anului. Încep de la 1 ianuarie, pentru că e noul an fiscal. Decizia e a coaliţiei şi o vom lua zilele următoare. Propunerea e de la ALDE, eu spun că e sustenabilă", a afirmat Ponta. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Cristina Tatu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.