COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 oct /Agerpres/ - Uniunea Europeană trebuie să fie mai unită, puternică în interior şi mai atrăgătoare, pentru a face faţă unui şir de provocări cu care se va confrunta în viitor, a afirmat, vineri, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu.

"Pe termen mediu şi lung, UE se va confrunta cu trei mari provocări politice şi strategice. Rusia va profita de instabilitatea de la graniţele UE. Majoritatea ţărilor din vecinătate sunt instabile politic, pe punctul de a se fragmenta. Există provocări legate de creşterea demografică şi disparităţile între sectele religioase. Apoi, declinul economic al Rusiei ar putea deveni una dintre principalele provocări pentru UE", a declarat directorul SIE în discursul susţinut la Bucharest Forum 2015.

Mihai-Răzvan Ungureanu s-a referit şi la potenţialul Chinei şi la faptul că această ţară este un partener indispensabil pentru UE, mai ales când se discută despre liberalizarea comerţului internaţional.

"Statele Unite ale Americii vor continua să fie cel mai important actor pe scena internaţională, dar pentru a asigura o stabilitate a întregii lumi, singură, este o provocare foarte mare pentru SUA. UE ar trebui să fie pregătită, indiferent de rolul pe care îl va juca SUA pe scena internaţională, UE trebuie să intervină şi ea, pentru că securitatea Uniunii depinde şi de intervenţia ei", a mai spus directorul SIE.

Potrivit lui Ungureanu, deşi resursele combinate ale Uniunii Europene şi ale ţărilor membre creează una dinte cele mai puternice economii din lume, UE nu poate să acţioneze întotdeauna ca o putere globală, ci este privită ca un grup fragmentat.

"UE trebuie să fie mai unită, să fie puternică în interior şi, conform cuvintelor preşedintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene - n.r.), să fie mai sexy, mai atrăgătoare. Trebuie să investească în instituţii internaţionale eficiente", a afirmat directorul SIE.

Mihai-Răzvan Ungureanu a adăugat că "Uniunea Europeană poate aborda relaţiile comerciale nu doar ca sursă de prosperitate, ci şi ca sursă de politică externă". "Accesul pe piaţa economică presupune şi consolidarea unor alte obiective ale politicii externe, cum ar fi stabilitatea şi reforma politică", a susţinut directorul SIE.

În opinia sa, "procesul de reformare trebuie dus la bun sfârşit în zona Balcanilor, trebuie strânse relaţiile cu Turcia ca partener strategic şi ţară candidată". "În acelaşi timp, individualizarea relaţiilor cu fiecare stat în detrimentul abordării la pachet s-ar putea să fie mai folositoare, pentru a ajuta acele state care se află într-un proces de tranziţie, cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei", a arătat Ungureanu.

Şeful SIE a spus că "SUA va continua să fie cel mai important partener al UE, dar este nevoie ca relaţiile să devină mai permisive, atrăgând şi alte state". "Cred că stabilirea unor parteneriate cu alte democraţii, cum ar fi Brazilia, Australia, Japonia, Coreea de Sud, promovează o abordare regionalistă, iar UE promovează ideea de a crea forumuri la nivel regional", a afirmat Ungureanu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.