COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 aug /Agerpres/ - Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, l-a mandatat pe Eugen Nicolicea, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, să iniţieze discuţii cu toate partidele politice parlamentare pentru susţinerea şi adoptarea cât mai rapidă a modificărilor propuse la Codul penal privind sancţionarea mai drastică a infracţiunilor de ultraj.

"La începutul lunii august 2015, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de modificare a Codului penal prin care propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. Astfel, la data de 5 august 2015, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost elaborat un proiect de modificare a articolului 257 - Ultrajul şi a articolului 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului", se arată într-un comunicat de presă al UNPR transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit iniţiativei legislative, faptele, aşa cum sunt ele prevăzute în Codul penal, comise asupra unui poliţist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru această infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.

Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

La aceeaşi dată, proiectul iniţiat de MAI a fost înaintat Ministerului Justiţiei, având în vedere competenţele acestuia în domeniul reglementării cadrului normativ al sistemului judiciar şi al înfăptuirii justiţiei ca serviciu public.

"Iniţiativa preşedintelui UNPR de înăsprire a sancţiunilor pentru faptele de ultraj are ca scop întărirea autorităţii celor care reprezintă statul român şi ale căror atribuţii de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale şi aplicării legii", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, discuţiile cu partidele politice parlamentare vor începe în aceste zile astfel încât această iniţiativă legislativă să fie adoptată în sesiunea parlamentară de toamnă. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.