COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a subliniat, în timpul discuţiilor purtate cu conducerea Senatului, că avocaţii sunt preocupaţi atât de apărarea prezumţiei de nevinovăţie, cât şi de "scurgerea de informaţii" în timpul anchetelor.

"Profesia de avocat este preocupată de apărarea prezumţiei de nevinovăţiei, problematica privind scurgerea de informaţii în timpul unor anchete de natură să creeze presiuni de natură să creeze presiuni, inclusiv asupra apărării celor care au drept sacrosant în apărarea pe bază de lege, este o problemă care ne preocupă", a declarat acesta.

De asemenea, o altă preocupare exprimată de către Gheorghe Florea vizează "curăţenia morală" a avocaţilor, dar şi garantarea secretului profesional.

"Suntem preocupaţi de inventarierea şi construcţia legislativă a tuturor garanţiilor care să asigure cetăţeanul că trebuie să aibă încredere pe bază de lege în avocaţi, inclusiv garanţiile care asigură secretul profesional, problemă esenţială cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfânt pentru tot ce înseamnă securitate juridică şi judiciară a cetăţeanului. Suntem preocupaţi de tratarea problematicii privind răspunderea în toate planurile instituţionale. (...) Suntem preocupaţi de curăţenia noastră morală", a subliniat Gheorghe Florea.

Preşedintele UNBR a mai spus că avocaţii sunt implicaţi în aplicarea corectă a noii legislaţii "într-un mediu social insuficient pregătit pentru aplicarea concomitentă a patru noi Coduri, dintre care majoritatea sunt Coduri construite pe o altă filosofie decât filosofia şi baza educaţiei juridice cetăţeneşti generale în România".

Nu în ultimul rând, Florea a adăugat că, în opinia sa, în România ar trebui să existe un stat de drept "în adevăratul sens al cuvântului".

"Avocatului cetăţean nu îi este indiferent că România trebuie să fie un stat de drept şi că în România, în prezent şi în viitor, mai este încă mult de făcut ca să vorbim despre stat de drept în adevăratul sens al cuvântului, foarte multe dintre lucrurile de făcut fiind dintre acelea care sunt de competenţa Parlamentului, autoritate care în toate democraţiile liberale este menită să realizeze ceea ce statul de drept reclamă - triumful legii şi protecţia cetăţeanului pe bază de lege", a mai spus Gheorghe Florea.

La rândul său, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a reiterat faptul că, în opinia sa, Legea răspunderii magistraţilor ar trebui să fie redactată de către specialişti şi nu de către factorul politic.

"Propunerea noastră a fost ca proiectul de lege privind răspunderea magistraţilor să fie redactat de către cei care participă la actul de Justiţie pentru a nu fi interpretat ca o ingerinţă între puteri, un demers făcut din partea Parlamentului. Probabil că dacă am accepta problema responsabilităţii deciziilor, atunci numărul erorilor judiciare, al abuzurilor, al proceselor de tot felul pierdute de România la CEDO ar scădea în mod simţitor. România este ţara europeană cu cel mai mare număr de procese pierdute la CEDO şi nu într-un singur an", a subliniat şeful Senatului, care s-a întâlnit cu reprezentanţii UNBR şi ai Baroului Bucureşti. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Barbu, editor:)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.