COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 3 apr /Agerpres/ - Fostul premier al Republicii Moldova (1990-1991), Mircea Druc, a apreciat, vineri, la Bucureşti, că anul 2015 este "la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii".

"2015 este, la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii. Acum România este mai bine pregătită. Nu ne permite nimeni să mai ratăm şi această şansă. Poate fi 2015, 2016, dar până în 2018. Tânără generaţie: Sunteţi datori să faceţi istorie şi faceţi istoria! (...) Întotdeauna am avut în subconştient unionismul, codificat în creier. Unionismul este şi actul administrativ pe care-l pregătim cu atâta înfrigurare să-l semneze clasa politică având acceptul ţărilor dvs de reşedinţă, un document care va trebui anexat la dosarul României. Şansa ne-o oferă istoria. Nu avem dreptul să o ratăm", a afirmat Druc, la Palatul Parlamentului, la primul congres al Diasporei Unioniste, care se desfăşoară în perioada 3-5 aprilie.

El i-a îndemnat pe participanţi să nu mai folosească sintagma "România Mare".

"Nu mai repetaţi această sintagmă: "România Mare". România nu este nici mare, nici mică, este România firească, România noastră, România în spaţiul hărăzit de Dumnezeu, care cuprinde cota noastră din Munţii Carpaţi, de Nistru, de Tisa, de Dunăre şi de Marea Neagră. România noastră firească, reîntregită".

La rândul său, George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatoare a Congresului, a subliniat scopul reuniunii, "de impulsionare a unificării celor două state".

"Ne-am adunat astăzi aici pentru a da un impuls intensificării relaţiei dintre cele două state şi procesului de unificare, pentru a expune doleanţele românilor din diaspora", a afirmat Simion.

Pe de altă parte, preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, susţine că "acest eveniment ar putea avea nişte semnificaţii istorice foarte profunde poate nu peste mult timp".

"Până la momentul când uniunea politică va fi definitivată, este cazul să facem paşi importanţi pe respectiva direcţie, pe celelalte planuri. În ceea ce mă priveşte, încă de când am preluat mandatul, am spus că, din punctul meu de vedere, graniţa de la Prut nu mai există. Spaţiul cultural românesc este unic la dreapta şi la stânga Prutului şi acest lucru se poate verifica şi în procedurile aplicate în ICR (...) Artistul, fie că e din R. Moldova sau din România, aparţine spaţiului cultural românesc. Sper ca această politică să se aplice în continuare la ICR şi în alte instituţii ale statului român", a spus Zamfiroiu.

Duminică, în ultima zi a Congresului, în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti, se va adopta o Rezoluţie.

La Congres participă peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Europa şi Statele Unite ale Americii. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Vicenţiu Purcărea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.