COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 24 mar /Agerpres/ - Tema orei de religie în şcoli a generat dezbateri aprinse în Senat, care a luat în discuţie un proiect de lege iniţiat de deputatul independent Remus Cernea privind introducerea în învăţământul preuniversitar a orei de 'Etică şi cultură civică'.

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea stipulează că planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ 'Etica şi cultura civică' drept disciplină şcolară, "parte a trunchiului comun".

"Programa disciplinei 'Etică şi cultură civică' va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine şi a valorilor morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, dar şi a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare", se arată în propunerea de lege.

Iniţiativa stipulează şi faptul că elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, "la solicitarea scrisă a părinţilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului". "Niciun elev nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori fără a exista o cerere expresă", se mai arată în propunerea de lege.

Totodată, Cernea propune ca la disciplina facultativă "Religie" - "care poate fi predată începând cu, cel mai devreme, clasa I", să nu fie acordate note, ci calificative, care însă să nu fie luate în considerare la media generală.

Cernea le-a prezentat senatorilor o serie de date statistice din care rezultă, între altele, că 26% dintre elevi consideră că sistemul democratic nu este bun pentru România, aproximativ 45% sunt homofobi, 60 % sunt rasişti, respingând romii sau persoanele infectate cu HIV.

"Cred că o astfel de disciplină precum etica şi cultura civică i-ar ajuta pe copii, ar aduce mai multă toleranţă, chiar dacă sunt diferiţi. Dacă veţi susţine proiectul veţi face un lucru foarte bun, dacă nu, voi veni cu o iniţiativă legislativă distinctă doar pentru a introduce etica şi cultura civică în programa şcolară ", a adăugat el.

Comisia pentru învăţământ a Senatului a dat raport de respingere a iniţiativei legislative, a declarat preşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu. Ea a expus punctul de vedere al comisiei, identic cu cel al Ministerului Educaţiei, conform căruia curricula şcolară care cuprinde planurile cadru sunt de competenţa legislaţiei subsecvente şi se aprobă prin ordin al ministrului.

"În aria curriculară om şi societate sunt cuprinse discipline numite educaţie civică sau cultură civică. Prin aceste discipline există acoperire faţă de propunerile d-lui deputat Cernea", a argumentat Ecaterina Andronescu subliniind că există o pondere extrem de mare a elevilor care au optat, prin părinţii lor, pentru ora de religie.

Senatorul PNL Dumitru Oprea a arătat că trebuie să se ţină cont de Legea Educaţiei Naţionale. "Noi trebuie să ţinem cont şi de Legea Educaţiei Naţionale care prevede că pot fi prestate activităţi de tip formal, non forma, informal, care înseamnă că orele de religie probabil într-o bună zi nu vor fi cele neapărat impuse prin lege, ci se vor găsi modalităţi pe varianta non formală sau vor fi recunoscute creditele bisericii de care părinţii lui aparţin", a spus Oprea.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat ca subiectul vizat pe fond de iniţiativa legislativă este unul foarte serios şi a apreciat că aspectele de fond care vizează nivelul moralităţii sociale de la un anumit moment şi rolul care contribuie la cristalizarea moralităţii sociale într-un segment de timp sunt cele care ar trebui discutate.

"Pe fond, nu sunt de acord cu această iniţiativă. (...) Pe fond, eu cred că este necesară păstrarea acestei discipline, dar cu o reconfigurare a curriculei. Suntem în viaţa de zi cu zi confruntaţi cu imagini care şochează si le considerăm ca fiind necorespunzătoare unei anumit nivel de moralitate care corespunde unei societăţi creştine pentru că majoritatea românilor afirmă că sunt creştini. (...) Ceea ce vedem în clipa de faţă, apropo de moralitatea socială, ce vedem zilnic în presa scrisă, cu acele domnişoare care îşi dezvăluie nurii, ce vedem pe televiziuni, exemple de imoralitate - cine pe cine a mai înşelat, sunt lucruri care se întâmplă şi la care tinerii în special sunt expuşi. Nu mai spun de "minunata" lume a internetului, extrem de sofisticată, şi care îi afectează pe tineri", a spus Corlăţean, care s-a declarat împotriva excluderii religiei dintre disciplinele şcolare.

Senatoarea PSD Gabriela Creţu a arătat că Guvernul poate veni cu anumite puncte de vedere, dar că este rolul Parlamentului să găsească soluţia legislativă cea mai bună.

"Or, eu mă declar o susţinătoare permanentă şi deschisă acestei idei, pentru că ni s-a spus că există etica şi cultura civică, da, există etică şi cultură civică, menite să formeze cetăţenii acestei ţări. Se predă o singură o oră pe săptămână în clasa a VII-a şi a VIII-a. (...) Cred că această propunere e începutul unei dezbateri pe care trebuie să o avem foarte serios între noi despre ce fel de cetăţean vrem să creăm, ce fel de valori să-l anime şi despre ce fel de şcoală vrem să avem, pentru că ne legăm întotdeauna de lucruri extrem de sensibile şi uităm să privim în ansamblu ceea ce se întâmplă", a spus Gabi Creţu.

Senatorul PSD Georgică Severin a atras atenţia că în primul rând trebuie vorbit despre caracterul unitar al unei astfel de curricule. Senatorul, care s-a declarat în favoarea propunerii legislative, consideră că elevul poate fi derutat de informaţiile diferite referitoare la crearea omului provenite de la religie şi biologie, doi factori meniţi să-l formeze.

"În fond, ce propunem noi oamenilor, să creadă în continuare că universul a fost creat în 7 zile şi că omul a apărut în ziua a cincea sau a şasea? Spunea iniţiatorul, pe care îl felicit, că ar fi bine să avem calificative, nu note. Este o idee extrem de bună, pentru că, atâta vreme cât avem 10% elevi care nu vor să meargă la această oră de religie, şi notele contează la examen, avem o discriminare (...), pentru că elevul care nu merge la ora de religie va avea o medie mai mică, pentru că ştim ce medii mari se dau la această oră", a spus Severin.

Potrivit senatorului liberal Tudor Barbu, subiectul este unul "extrem de delicat într-o ţară extrem de delicată din acest punct de vedere".

"Îi rog pe colegii mei să privească propunerea legislativă, dacă au copii, ca părinţi, iar dacă nu, ca oameni separaţi de ceea ce ar putea însemna subiectivism profund, adică credinţa, adică religia practicantului sau a celui care crede fără să fie practicant. (...) Religia nu este o materie, este o parte a programei şcolare pe care noi, ca legiuitori, să o tratăm ca atare şi cu mult duh. Nu votăm un act normativ care se referă la o materie din curriculă, ci se referă la religie, într-o ţară a cărei populaţie, cel puţin în acte, este peste 80% creştin-ortodoxă", a afirmat Tudor Barbu.

Propunerea de lege a deputatului independent Remus Cernea a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi a primit din partea Comisiei pentru învăţământ din Senat un raport de respingere.

Având un caracter organic, propunerea legislativă pentru modificarea art. 18 din legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 va fi supusă votului senatorilor în şedinţa plenului de luni, în sesiunea de vot final dedicată legilor organice. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.