Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Ambasadorul Letoniei în România, Ilgvars Klava, a declarat marţi că ţara sa susţine aderarea României la Spaţiul Schengen şi sprijină extinderea acestuia în măsura în care procesul de evaluare este finalizat, adăugând că "toate statele membre ar trebui tratate egal, în mod corect, "fără adăugarea de criterii suplimentare".

"Pentru a se lua o decizie în ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen trebuie să existe unanimitate, lucru care nu se întâmplă. Există anumite obiecţii din partea anumitor ţări. Însă, în ceea ce ne priveşte, sprijinim extinderea Spaţiului Schengen în măsura în care precondiţiile sunt respectate şi în măsura în care procesul de evaluare este finalizat. Şi cred că toate statele membre ar trebui tratate egal, în mod corect, fără adăugarea de criterii suplimentare", a precizat Ilgvars Klava la şedinţa comună a Comisiilor pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde a fost invitat să prezinte priorităţile şi realizările Preşedinţiei letone a Consiliului Uniunii Europene.

El a adăugat că, "potrivit Consiliului din 2011", România îndeplinise la acea vreme condiţiile care fuseseră solicitate anterior ţărilor care aderaseră până la acea dată.

"Letonia va depune eforturi în acest sens şi sperăm că, în viitor, obstacolele care stau în calea aderării României la Spaţiul Schengen vor fi înlăturate. Desigur, trebuie făcute şi eforturile care au fost menţionate în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen, în ceea ce ne priveşte, lucrurile sunt destul de clare. Cred că pentru România ar fi un lucru foarte bun să folosească tot potenţialul relaţiilor bilaterale, cu alte cuvinte, de fiecare dată când aveţi în vizită la Bucureşti, un reprezentant parlamentar sau de alt nivel al altei ţări, să încercaţi pe toate planurile să-i convingeţi în acest sens (...) În ceea ce ne priveşte, vom continua să colaborăm cu Ministerul de Externe de la Bucureşti pe această problematică", a mai precizat ambasadorul leton.

În opinia sa, România nu a putut adera la Spaţiul Schengen din motive "mai degrabă de ordin politic".

"În măsura în care România este văzută ca parte din regiunea în care se află împreună cu Bulgaria şi, ca atare, progresele României chiar existând, România nu a putut adera la Spaţiul Schengen pentru că acele progrese nu au fost înregistrate la acelaşi nivel şi în Bulgaria, din motive mai degrabă de ordin politic. Şi trebuie luat în vedere şi acest aspect, pentru că pot fi două abordări. O abordare în care se pun graniţele Uniunii Europene, să spunem temporare, până când Bulgaria va înregistra şi ea progresele respective şi va adera, sau poate că s-ar considera că este o idee mai bună să se aştepte până când progresele sunt realizate în ambele ţări şi atunci să adere împreună, ambele ţări", a punctat diplomatul leton.

Precizările ambasadorului Ilgvars Klava au fost făcute în contextul unei întrebări pe care preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ana Birchall, i-a adresat-o, cu privire la motivele pentru care România nu este admisă în Spaţiul Schengen, deşi contribuie activ la securitatea acestui spaţiu.

Potrivit Anei Birchall, România acţionează ca un membru "de facto" al Spaţiului Schengen, începând cu toamna anului 2010.

"În momentul de faţă România a fost recunoscută ca având cele mai bune practici în anumite programe de securizare a frontierelor şi recentul pachet de Smart Border Security aduce un plus de securitate Spaţiului Schengen, şi întrebarea mea este, dacă România contribuie activ, zi de zi, la securitatea Spaţiului Schengen şi a UE, aducând un plus de securitate fiecărui cetăţean european, de ce noi nu suntem admişi. Criteriile care sunt în discuţie de ceva vreme sunt pur politice. Şi îmi exprim speranţa că şi sub preşedinţia Letoniei vom avansa în acest proiect extrem de important pentru România", a susţinut Birchall. AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.