Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 9 mar /Agerpres/ - Preşedintele Klaus Iohannis susţine că o convieţuire foarte bună dintre români şi etnicii germani dovedeşte că ţara noastră "este o excepţie fericită şi un model de urmat".

"Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre. Moştenirea culturală a acestei comunităţi este parte a diversităţii şi bogăţiei unice a spaţiului cultural românesc, unde condiţiile sunt optime, iar dorinţa este unanimă ca aceasta să existe şi în viitor. Mai mult, modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internaţional, România este o excepţie fericită şi un model de urmat. În acest context, sunt convins că Forumul Democrat al Germanilor din România va fi în continuare o punte importantă şi valoroasă între România şi Germania, şi că reprezentanţii acestuia, la toate nivelurile, vor contribui mai departe la aprofundarea acestor relaţii şi la edificarea unei Românii moderne, deschise şi europene", a spus luni seara, preşedintele Iohannis, în timpul unui discurs ţinut la Muzeul Naţional Brukenthal.

Şeful statului, care este şi el un etnic german, apreciază că relaţia dintre români şi germani, la noi în ţară, este una "de armonie şi respect reciproc".

"Doresc să subliniez astăzi, în mod special, faptul că, în decursul secolelor, relaţia dintre români şi germani pe teritoriul României a fost, cu puţine excepţii din motive ideologice trecătoare, una caracterizată de armonie şi respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român de la edificarea acestuia, având o contribuţie constructivă la consolidarea şi modernizarea sa", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că minoritatea germană din ţara noastră este recunoscătoare autorităţilor române şi poporului român pentru sprijinul acordat în ultimii 25 de ani.

"Comunitatea germană este recunoscătoare autorităţilor române şi poporului român pentru faptul că, în cei 25 de ani de la căderea comunismului şi înlăturarea dictaturii, a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identităţii sale, precum şi de întreaga deschidere şi simpatie a concetăţenilor săi. Instituţiile minorităţii germane - grădiniţe, şcoli, teatre, mass-media, asociaţiile culturale şi instituţiile de ocrotire a persoanelor vârstnice - nu ar putea exista astăzi fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât şi al administraţiei locale", a declarat Iohannis.

Preşedintele României a participat vineri seara, la Sibiu, la vernisajul expoziţiei "Minoritatea germană din România - trecut şi prezent în Europa unită". La vernisaj au mai fost prezenţi ministrul federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul Porr, autorităţi locale. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.