COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 feb /Agerpres/ - Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a precizat vineri că interconectarea reţelei de gaze Bulgaria-România, care face parte din coridorul nord-sud, este o prioritate şi că acest proiect va fi finalizat cât mai curând posibil.

"Împărtăşim părerea comună că nu toate drumurile trebuie să ducă la Bruxelles şi nu toate conductele de gaz, conductele electrice, liniile de cale ferată trebuie să fie est-vest şi trebuie să fie şi pot să fie şi nord-sud. Avem un program ambiţios, vrem să legăm porturile de la Mediterană cu cele Baltice, este vorba de coridoare de transport care vor trece prin România şi Bulgaria. De asemenea, vrem să facem acest lucru şi în ceea ce priveşte infrastructura de gaz şi cea electrică", a spus Rosen Plevneliev, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că Bulgaria a avansat foarte mult în ceea ce priveşte negocierile cu un consorţiul azer TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline), menţionând că în câteva săptămâni statul Azerbaidjan este pregătit să investească şi să extindă infrastructura de gaz în regiune.

"Edificăm o reţea de interconectare pentru gaze Bulgaria - Grecia, care va avea o capacitate suficientă pentru a putea trece gaz din Azerbaidjan sau, de exemplu, din Grecia există terminale de unde putem primi gaze din Qatar, de asemenea, Bulgaria, Grecia, prin România până în Polonia, acesta este coridorul privind gazele nord-sud", a arătat preşedintele Bulgariei.

El a arătat că se aşteaptă ca această reţea de interconectare, care va fi finanţată cu fonduri de circa 50%-70% de la Comisia Europeană, iar restul prin împrumut pentru care guvernul bulgar are deja o garanţie de stat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, să intre în exploatare în 2018.

"Interconectarea reţelei de gaze Bulgaria-România face parte din acest coridor nord-sud, el avansează şi împreună cu prietenii români ne-am înţeles că acesta va fi o prioritate şi va fi finalizat cât mai curând posibil; având în vedere că va fi în ambele sensuri, pentru ca Romania să primească de la noi gaz azer sau un alt tip de gaz, prin Grecia şi Bulgaria, şi invers, noi să putem să primim din România gaz din Europa Centrală sau gaz pe care putem să-l primim din nord. În mod categoric, suntem determinaţi ca subiectul de interconectare să aibă o aplicabilitate concretă, în acelaşi timp vrem să nu avem în vedere doar infrastructura, dar vrem să facem şi instrumente comune, inteligente, pentru cumpărarea-vânzarea de energie", a spus preşedintele Bulgariei.

El a mai afirmat că România şi Bulgaria împărtăşesc ideea nevoii unei burse regionale de energie, care poate să fie la Bucureşti, la Varşovia sau în orice alt stat.

"Avem o piaţă liberalizată şi să avem posibilităţi pentru livrări alternative, vom lucra pentru o piaţă integrată regională, acest lucru este de o importanţă strategică", a arătat preşedintele Bulgariei. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.