Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 dec /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat duminică interesul ţării noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi a evocat că, în 2015, România şi SUA vor sărbători 135 de ani de relaţii diplomatice, cu ocazia primirii unei delegaţii a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA condusă de Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru Forţe Strategice.

Potrivit unui comunicat MAE, membrii Congresului au transmis aprecierea pentru Parteneriatul Strategic şi pentru calitatea României de prieten şi aliat puternic al SUA în regiune.

Ministrul Aurescu a evidenţiat operaţionalizarea, în cursul anului viitor, a facilităţii împotriva rachetelor balistice, găzduită în baza românească de la Deveselu, unul dintre proiectele comune cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic România-SUA. "Odată ce va deveni operaţională facilitatea va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, fiind un proiect pur defensiv, ce va fi integrat în sistemul NATO antirachetă şi care nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum este de altfel prevăzut în documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie", se afirmă în comunicatul MAE.

Şeful diplomaţiei române a remarcat prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete şi în termenele convenite a deciziilor summit-ului din Marea Britanie, în special a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie, pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO, exprimând satisfacţie pentru decizia Aliaţilor de continuare şi în 2015 a măsurilor de reasigurare la nivel Aliat.

Bogdan Aurescu a menţionat că România va amplifica cooperarea cu SUA în 2015 în scopul materializării iniţiativei parteneriale la Marea Neagră de pregătire şi exerciţii cu marinele României şi Bulgariei anunţată de preşedintele american, Barack Obama, la Summit-ul NATO din Marea Britanie şi consolidării prezenţei americane în ţara noastră.

În acest sens, el a solicitat sprijinul congresmenilor americani pentru susţinerea, vizibilă şi fermă, a aspiraţiilor democratice europene şi euro-atlantice ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Ministrul Aurescu a încurajat continuarea demersurilor politico-economice de sprijin al părţii americane, inclusiv la nivelul Congresului, pentru autorităţile de la Chişinău, după alegerile din 30 noiembrie. El a subliniat susţinerea României pentru accelerarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), evidenţiind importanţa acestuia inclusiv în plan energetic, din perspectiva asigurării securităţii aprovizionării cu energie a Europei, precum şi a resurselor alternative viabile pentru Republica Moldova şi Ucraina.

Bogdan Aurescu a solicitat reprezentanţilor Congresului SUA sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit MAE, ministrul Aurescu a evidenţiat că partea română salută prelungirea negocierilor în format "5+1" cu Iranul şi îşi exprimă speranţa angajamentului constructiv al acestui stat în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare a dosarului nuclear iranian.

Membrii delegaţiei Congresului american au exprimat sprijinul pentru obiectivele prezentate de partea română şi au mulţumit pentru contribuţiile semnificative ale ţării noastre în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale şi au salutat excelenta cooperare bilaterală în cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Ei au evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic. Potrivit MAE, de asemenea, ei au informat cu privire la aprobarea de către Congresul SUA a bugetului federal pentru 2015, inclusiv asigurarea finanţării pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare care conţine măsuri pentru consolidarea apărării statelor aliate şi partenere din flancul estic, precum şi sporirea prezenţei militare americane în această regiune. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Ştefan Gabrea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.