Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 nov /Agerpres/ - Comisia Europeană va face tot posibilul să ajute statele membre să aibă o rată de absorbţie a fondurilor comunitare cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, a declarat joi comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, arătând că, deocamdată, legislaţia nu permite prelungirea perioadei în care banii pot fi cheltuiţi.

"Vom face tot ceea ce depinde de noi, de Comisia Europeană, pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că, deocamdată, legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească. Am luat notă de cererea făcută de Slovacia şi semnată de mai multe state privind extinderea cadrului de implementare cu încă un an. Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă, pentru că implică probleme legale şi mai ales bugetare şi înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual şi a regulamentului, ceea ce înseamnă şi antrenarea Parlamentului European. Dar, sigur, aşteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, deci sigur Comisia se va conforma", a precizat Corina Creţu la conferinţa "Regio - realizări şi perspective în regiunea Bucureşti Ilfov".

Ea a subliniat că statele membre trebuie să înţeleagă şi să-şi dea seama cât de important este startul în bune condiţii a noii perioade de programare 2014-2020.

"Poziţia noastră este aceasta: în primul rând de a încuraja statele membre să maximizeze şi să ţină cont de perioada aceasta de un an. Mai este un an, să facem tot ce depinde de noi şi statele membre pentru a folosi cât mai mult şi în acelaşi timp trebuie să ne focusăm pe buna implementare şi un start foarte bun al programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020. Din păcate, mi se pare că avem riscul de a repeta perioada de dinainte de perioada de programare, când şi atunci, înainte de 2007, focusul a fost pe prelungirea perioadei de programare şi foarte multe programe operaţionale au pornit cu întârziere şi rezultatele se văd acum. Suntem la finalul perioadei şi sunt foarte multe restanţe şi toate statele încearcă să facă într-un an ce n-au reuşit în şapte ani", a arătat Creţu.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat că discuţia cu privire la solicitarea Slovaciei, de prelungire cu un an a perioadei în care pot fi cheltuite fondurile din ultima perioadă de programare, s-ar putea concentra pe proiectele mari.

"Probabil că discuţia se va duce pe proiectele majore, peste 50 de milioane la Transporturi şi peste 25 de milioane la Mediu, deci proiectele majore, acelea au nevoie de o perioadă de timp mai lungă de implementare', a arătat ministrul Fondurilor Europene.

El a adăugat că este important pentru anul viitor să se accepte o altă propunere generală, pentru toate statele membre, "de a nu include cofinanţarea proiectelor europene în deficit", în condiţiile în care ţara noastră şi-a asumat un deficit scăzut pentru 2015.

"Asta e o chestiune extrem de importantă pentru toate statele, mai ales pentru România, care, din păcate, şi-a asumat un deficit anul viitor extrem de scăzut. Fără o astfel de modificare va fi foarte greu", a punctat Teodorovici.

Întrebat în ce stadiu este propunerea, ministrul a precizat că trebuie să fie discutată şi aprobată la nivel de Consiliu.

"80% din 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar se vor cheltui, diferenţa de 20 înseamnă risc pe cele două programe operaţionale Transport şi Mediu. La POS DRU şi POS CCE am toată convingerea că va fi 100%", a spus Teodorovici. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.