Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 8 nov /Agerpres/ - Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) este prima mare investiţie a Uniunii Europene în infrastructurile de cercetare în noile state membre, acest proiect fiind un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri Regio, a declarat sâmbătă comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".
"Mă bucur foarte mult să fiu în prima mea vizită oficială în România şi să vizitez acest mare proiect. Este, de fapt, prima mare investiţie a Uniunii Europene în infrastructurile de cercetare în noile state membre. Vizita mea are şi o valoare sentimentală. Cred că tatăl meu ar fi fost foarte mândru să vadă că am ajuns în poziţia de a contribui la dezvoltarea cercetării ştiinţifice din România", a spus Corina Creţu.
Ea i-a asigurat pe cei de la Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară de tot sprijinul său. "Veţi avea în Comisia Europeană şi în mine un sprijin constant pentru următorii cinci ani, în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea", a subliniat comisarul european, menţionând că există o nouă legislaţie în ceea ce priveşte alocarea de fonduri europene, iar cercetarea şi dezvoltarea este domeniul care se află pe primul loc între cele 11 obiective tematice ale UE.
Comisarul european a afirmat că va stopa investiţiile europene "aşa-zise de lux".
"Din punctul nostru de vedere, toate aceste investiţii trebuie să scadă. Nu cred că este normal să mai repetăm situaţiile care au existat în perioada 2007-2013, ca sub această etichetă de inovare şi cercetare să avem coaforuri, să avem spa-uri. Eu cred că este datoria mea să vin şi să promovez proiecte ca acesta de la Măgurele", a susţinut comisarul european.
Corina Creţu i-a mulţumit fostului preşedinte Ion Iliescu, pentru că i-a acceptat invitaţia de a participa la acest eveniment.
"Mă bucur că domnul preşedinte Iliescu a acceptat de asemenea invitaţia mea de a participa şi vreau să-i mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice într-o perioadă în care situaţia economică era destul de dificilă, dar cu toate acestea a încurajat întotdeauna această latură a cercetării ştiinţifice", a spus Corina Creţu.
La eveniment au mai participat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.
Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) constă în construirea unui nou centru european de cercetare ştiinţifică, cu implicaţii aplicative în medicină sau industrie, fiind început în 2013 şi finalizat în 2018. Are trei componente majore, experimente, echipamente care constă în laseri de mare putere, partea de sistem şi partea de construcţie care ar trebui să se termine în vara anului viitor, proiectul urmând să fie implementat în 2018.
Finanţarea este din fonduri europene, 180 de milioane de euro au fost deja viraţi, urmând ca diferenţa până la 357 de milioane de euro să fie livrată în următorul ciclu de fonduri structurale. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Ştefan Gabrea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.