Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Predeal, 28 sep /Agerpres/ - Promovarea drepturilor omului şi elemente care ţin de nediscriminare, respectiv de abordarea grupurilor vulnerabile sunt absente din discursurile candidaţilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

"Din programul electoral al candidaţilor, cel puţin din ceea ce s-a publicat până acum, putem să constatăm lipsa elementelor ce ţin de protecţia drepturilor omului, de promovarea drepturilor omului şi în subsecvent de nediscriminare şi de abordarea grupurilor vulnerabile, nu numai a minorităţilor etnice, dar şi a persoanelor cu dizabilităţi, sau a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi - din ceea ce cred eu că ar fi bine să se introducă pe agenda publică într-o dezbatere electorală a candidaţilor la prezidenţiale. Este important ca cetăţenii să cunoască viziunea viitorului preşedinte despre aceste subiecte importante pentru orice cetăţean din România", a precizat preşedintele CNCD, care a participat la Predeal la o conferinţă organizată de Şcoala Europeană "Ovidiu Şincai".

El a mai precizat că, în ultimele luni, se observă o creştere a discursului de ură din spaţiul public.

"Ceea ce observăm în ultimele luni este o creştere a discursului de ură, caracteristic perioadei de campanie electorală, mai ales că am avut deja un scrutin electoral, formulări inexacte sau nefericite ale celor care sunt implicaţi în scrutinul electoral, pentru că în fond campania încă nu a început. Ţin de calificarea unor candidaţi, ţin de utilizarea unor criterii de religie sau de etnie, respectiv caracterizarea discursului public de anumite elemente care sunt nefericite. (...) Vedem o creştere a discursului de ură, în special în spaţiul televiziunilor care utilizează acest spaţiu, un fel de violenţă emoţională pe diferite segmente. Aici vedem cum s-a gestionat dezbaterea publică pe marginea proiectului de lege privind autonomia ţinutului secuiesc, dar şi sub alte aspecte. De exemplu, cazul Bercea Mondial şi Mircea Băsescu a generat o serie de etichetări şi utilizarea unor stereotipuri negative faţă de comunitatea romă", a detaliat preşedintele CNCD.

Acesta a reamintit că instituţia pe care o conduce are un proiect în derulare cu National Democratic Institute, prin care se atrage atenţia de fapt asupra pericolului discursului la ură, fiind întocmit în acest sens un ghid pentru actorii politici şi jurnalişti. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.