COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 aug /Agerpres/ - Vicepreşedinta PSD Gabriela Firea susţine că principalul motiv pentru care este necesară adoptarea unei noi reglementări în cazul primarilor este legat de "migraţia masivă" a aleşilor locali ai PNL.
"Motivul pentru care PNL şi PDL denunţă aşa-zisa migraţie a primarilor, trimiţând scrisori de protest la ambasadele străine şi organizând mitinguri de protest, nu are nicio legătură cu încălcarea vreunui principiu de căpătâi al celor două partide, ci doar cu contextul adoptării măsurii incriminate. Altfel spus, PNL şi PDL refuză dreptul primarilor de a-şi alege partidul în care activează pentru simplul fapt că se află în opoziţie, iar o astfel de măsură ar putea avantaja partidele aflate la putere", declară Firea într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Ea afirmă că în urmă cu opt ani, când cele două partide se aflau împreună la putere, migraţia politică a primarilor n-a fost o problemă, câte vreme a dus la dublarea numărului acestora înregimentaţi în PNL şi PDL. Firea arată că, potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice, în 2005 şi 2006 Partidul Democrat şi-a sporit numărul aleşilor locali cu 388, care s-au adăugat celor 392 aleşi în 2004 sub sigla partidului, în timp ce PNL a avut în perioada menţionată o creştere netă cu 209 a numărului de primari.
Vicepreşedinta PSD mai arată că liderii ACL denunţă cu fermitate dreptul primarilor de a-şi schimba formaţiunea politică, în condiţiile în care chiar unul dintre copreşedinţii Alianţei, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a făcut acest lucru, devenind membru şi preşedinte al unei formaţiuni politice, alta decât cea sub sigla căreia a candidat în alegeri, profitând de faptul că organizaţiile minorităţilor naţionale sunt exceptate de la regulă.
"În realitate, principalul motiv pentru care este necesară adoptarea unei noi reglementări cu privire la aleşii locali este tocmai migraţia masivă a aleşilor locali ai PNL, care acum sunt obligaţi de partid şi de lege să se alieze cu cei împotriva cărora au câştigat alegerile. Ruptura USL a generat perturbări majore în funcţionarea administraţiilor locale, care sunt în multe locuri paralizate, iar în alte locuri instabilitatea politică a condus la blocarea proiectelor aflate în curs sau propuse de primarii din coaliţia de guvernare. De aici rezultă şi caracterul de urgenţă al acestei măsuri, mai ales că se apropie perioada în care trebuie aprobate bugetele locale", conchide Gabriela Firea. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Antonia Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.