COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 21 mai /Agerpres/ - Majoritatea românilor consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor, că în România nivelul de corupţie este mai ridicat decât în alte ţări, dar şi că DNA este instituţia cea mai implicată în combaterea corupţiei, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.
Potrivit sondajului, 80,2% dintre respondenţi apreciază că personalităţile condamnate la închisoare pentru fapte de corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.
Pe de altă parte, 13,9% consideră că personalităţile condamnate pentru fapte de corupţie sunt nevinovate, fiind victime ale răzbunărilor politice, iar 5,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
În ceea ce priveşte evaluarea nivelului de corupţie din România comparativ cu cel din alte ţări, 62,9% dintre respondenţi consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări, cu 7 procente mai mult decât în urmă cu un an, când 55,9% apreciau acest lucru (conform Barometrului INSCOP "Adevărul despre România" din luna mai 2013).
28,8% consideră că există la fel de multă corupţie în România ca şi în alte ţări (30,1% considerau acest lucru în mai 2013), 3,1% dintre respondenţi afirmă că există mai puţină corupţie decât în alte ţări (1,5% susţineau acest lucru în mai 2013) şi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 5,2% (faţă de 12,4% în mai 2013).
Sondajul arată că 50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei.
Pe locul al doilea se clasează Serviciul Român de Informaţii (45,7% consideră că SRI este implicat în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei), urmat de poliţie, cu 44,4%.
43,9% dintre respondenţi consideră că presa are o implicare mare şi foarte mare în combaterea corupţiei.
Clasamentul este completat de Agenţia Naţională de Integritate (39,7%), instanţele de judecată (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeană (37,1%).
Preşedinţia este considerată ca fiind implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei de 29,4% dintre respondenţi, urmată de Guvern (27%), Parlament (23,3%) şi organizaţiile societăţii civile (21,8%).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Barometrul INSCOP 'Adevărul despre România' este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.