COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Mai multe mass-media indoneziene critice faţă de răspunsul guvernului la epidemia de coronavirus au devenit victimele unei serii de atacuri informatice, campanie pe care Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a calificat-o marţi drept "atingere adusă libertăţii presei", informează AFP.
Site-urile a cel puţin patru mass-media din arhipelagul din Asia de Sud-Est au fost vizate de aceste atacuri "fără precedent", ce păreau menite "să restrângă informaţiile critice şi să suprime libertatea presei", a anunţat FIJ într-un comunicat.
Federaţia este "foarte îngrijorată de aceste atacuri şi îndeamnă autorităţile să demareze o anchetă aprofundată". "Aceste atacuri online aduc atingere libertăţii presei, prin crearea unui climat de frică, ce poate duce la autocenzură", avertizează FIJ.
Vineri, site-ul mass-media de investigaţie Tempo a fost înlocuit cu un ecran negru cu inscripţia "hoax" (farsă) cu litere roşii, în timp ce mai multe articole critice faţă de rolul serviciilor de informaţii şi al armatei în gestionarea epidemiei au fost retrase de pe site-ul mass-media online Tirto.
Deocamdată nu au fost identificaţi autorii acestor atacuri.
Epidemiologul indonezian Pandu Riono şi-a văzut la rândul său contul de Twitter atacat, după ce a criticat un proiect de cercetare realizat de guvern şi o universitate, raport care, în opinia lui, nu corespundea standardelor ştiinţifice internaţionale.
Ambasada Indoneziei la Canberra a criticat săptămâna trecută un mijloc de comunicare în masă australian care l-a citat pe acest specialist afirmând că arhipelagul ar putea număra deja peste un milion de cazuri de COVID-19, de şase ori mai multe decât cifrele oficiale.
Potrivit statisticilor oficiale, Indonezia a înregistrat mai mult de 150.000 de cazuri de COVID-19 şi 6.759 de morţi, însă experţii estimează că bilanţul este fără îndoială mai crescut, din cauza unui număr foarte limitat de teste efectuate în arhipelag.
Indonezia, care are aproape 270 de milioane de locuitori, este printre ţările din Asia cele mai afectate de pandemie, iar guvernul ei a fost foarte tare criticat pentru modul în care a răspuns la această criză sanitară. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.