COD GALBEN: 05-05-2025 ora 10 Intre 5 mai, ora 12 – 5 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 05-05-2025 ora 20 Intre 20:00 si 21:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 19 Intre 19:50 si 20:50 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Giurgiu; COD PORTOCALIU: 05-05-2025 ora 19 Intre 19:35 si 20:30 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice in Județul Brăila; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 19 Intre 19:10 si 20:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină in Județul Arad, Zona de munte a județului Arad, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

SUA au confirmat vineri retragerea oficială din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui pact bilateral emblematic, încheiat la sfârşitul Războiului rece, şi insistând că Moscova este 'singura responsabilă' de încetarea acestuia, informează AFP.

'Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intră în vigoare astăzi (vineri), întrucât Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat' al pactului, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participă la un summit regional.

Moscova a preluat iniţiativa şi a anunţat anterior (vineri dimineaţa) încetarea existenţei Tratatului INF 'la iniţiativa' SUA.

În acelaşi timp, Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de boltă a securităţii europene timp de decenii, a propus SUA şi NATO 'un moratoriu' asupra desfăşurării de arme cu rază intermediară.

Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care se încheie vineri cu retragerea americană pur şi simplu, tratatul încetându-şi existenţa.

Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.

'SUA şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Rusia din 2013', a amintit Mike Pompeo, care a declarat că Statele Unite se bucură de 'sprijinul deplin' din partea ţărilor NATO. Dar Moscova a 'respins sistematic timp de şase ani eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou' pactul, a adăugat el.

Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă potrivit acestuia o 'ameninţare directă' la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.

Secretarul de stat american a adăugat că autorităţile ruse nu au profitat, în cursul ultimelor şase luni, de 'ultima şansă' de a salva tratatul. Numeroase discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat fără succes din februarie.

Încetarea existenţei Tratatului INF riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmărilor, notează AFP. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.