Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:




Iată cele cinci locaţii de prestigiu ale Festivalului: Auditorium del Caravita, Via del Caravita 7/AMuzeul Naţional de Arte si Tradiţii Populare, Piazza Guglielmo Marconi, 8 Casa del Jazz, Roma via di Porta Ardeatina, 55Sala Baldini, Piazza CampitelliTeatro dell'Angelo, Via Simone de Saint Bon, 19



Au confirmat participarea si colaborarea tineri din unsprezece ţări: Franta, Austria, Belgia, Germania, Spania, Canada, SUA, Olanda, Italia, Republica Moldova şi România.

Intrarea: este gratuită, în limita locurilor, la toate evenimentele.

Festivalul este organizat şi promovat de către Asociaţia Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia şi sprijinul financiar al Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Numeroase instituţii din Italia au acordat sprijinul şi patronajul: Ambasada României în Italia Ambasada Republicii Moldova în Italia, Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor din Italia, Presedinţia Consiliului Regional Lazio, Provincia şi Primăria Romei - Departamentul pentru Cultură, Creativitate si Promovare artistică, Primăria Romei - Sectorul XIV, Institutul Cultural Român, Academia Română din Roma.

La realizarea Festivalului au colaborat asociaţii şi organizaţii ale românilor din Italia, România, Elveţia, Republica Moldova, Franţa, Belgia, Spania, Canada, SUA.

Partenerii media ai proiectului: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR- Internaţional, Radio România Internaţional, RAI 2, platforma de presă Asii Români (Germania), Gazeta Românească (Italia), Occidentul Românesc (Spania), Portalul web iromeni.com, Emigrantul, revista Diaspora.ro (Austria), Ziarul Românilor din Cipru, Cealaltă Românie.



Oaspeţii prestigioşi ai Festivalului:

Organizatorii au pregătit o listă cu oaspeţi de talie internaţională. Şi-a confirmat prezenţa celebra cântăreaţă de operă Lucia Stănescu, născută în 1926 lângă Cluj şi stabilită la Livorno de mai bine de 30 de ani. 'Artistă de geniu' şi una din cele mai ilustre interprete ale repertoriului puccinian, cum o numea criticul muzical Costin Popa, soprana Lucia Stănescu îşi va prezenta cartea de memorii 'A fost o viaţă sau un vis'.

Va urca pe scena Festivalului şi pianista Elizabeth Sombart, cu bunic de origine română, din Iaşi, care a concertat pe cele mai importante scene ale lumii: Theatre of the Champs-Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Suntory Hall (Tokyo), Victoria Hall (Geneva), Palau Hall (Barcelona). Elevă timp de peste zece ani a maestrului Sergiu Celibidache, este fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei elveţiene Résonnance, cu filialele în Spania, Franţa, Belgia, Italia, România şi Liban, Un alt oaspete cu o carieră internaţională de excepţie este Catalina Diaconu, pianistă cu dublă cetăţenie română şi italiană, născută la Bucuresti. A studiat cu profesori de renume, printre care: Lev N. Naumov, G. Amiras, Heinrich Neuhaus. A susţinut concerte în România, Italia, Germania, Franta, Spania, Rusia şi Principatul Monaco. Actualmente este profesor de pian principal la  cursurile preuniversitare la Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma.

În prima serată a Festivalului va evolua clavecinista Cipriana Smărăndescu care s-a afirmat pe scenele din Italia. România, Spania, Austria şi Franta. Licentiată la Vicenza (P. Marisaldi) si Bucuresti (O. Lefterescu) s-a perfectionat cu T. Koopman, A. Staier, P. Ayrton, P. Hantaď. A câştigat concursuri de clavecin la Milano, Pesaro si Roma participând la competiţii internaţionale la Leipzig (J.S. Bach) si Brugge. A sustinut numeroase concerte, înregistrând pentru RTV Română, Radio Vaticana, Sarx Records, Sintagma Musicum.



Tânăra generaţie de artişti de excepţie

Alături de reprezentanţi ai culturii cu o activitate de zeci de ani, Festivalul va fi onorat de prezenţa unor tineri români talentaţi, care se pot lăuda deja cu o bogată carieră internaţională: baritonul Vlad Crosman, mezzosoprana Lavinia Bocu, pianista Lavinia Ardelean- Dragoş, violinistul Tudor Andrei- câştigător al Concursului Internaţional organizat de Academia Paganini de la Genova şi pianista Aurelia Vişovan.Muzica uşoară va fi reprezentată printr-o artistă româncă stabilită în Italia, dar care are deja la activ un turneu de succes în Statele Unite. Este vorba de Alina Chelaru - IAMAlina. Melodia ei 'The Kind of Man' a fost premiată la Gala Academy Music Awards. În 2014 pentru al doilea an consecutiv, cântăreata originară din România a fost invitată la Premiile Grammy care au avut loc la Londra.

Festivalul Propatria se va bucura şi de prezenţa Silviei Floarea Toth, adevărată ambasadoare a portului românesc autentic. Artista va expune costumele populare şi fotografii din colecţia proprie, specifice zonei Bistriţa Năsăud. Colecţia sa a atras atenţia presei internaţionale, prestigioasa revista National Geographic Travel dedicând un amplu spaţiu exponatelor, aduse acum, pentru prima oară, la Roma.



Expoziţia "Magia culorii în arta tradiţională românească"

În cadrul Festivalului va fi inaugurată, la Muzeul National de Arte si Traditii populare din Roma, expozitia "Magia culorii în arta tradiţională românească", deschisă publicului de pe 24 iunie până pe 30 iulie 2014.

Timp de peste o lună, două săli ale muzeului vor fi transformate într-un adevărat colţ de România: un sat în miniatură.

Este vorba de un eveniment unic în felul său: vizitatorii vor putea admira 17 costume integrale reprezentând portul popular din principalele zone geografice ale României, puse la dispoziţie de către Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', împreună cu peste treizeci de costume din zona Bistrita - Năsăud - Valea Someşului din colecţia artistei Silvia Floarea Toth, alături de obiecte decorative, covoare şi accesorii, fotografii de epocă, expuse pentru prima dată în afara tării. La realizarea expoziţiei şi-au adus o importantă contribuţie CabliFunART şi Muzeul grăniceresc din Năsăud.

Vor fi realizate, de asemenea, proiecţii video care vor ilustra obiceiurile populare si sărbătorile tradiţionale creştine şi paleocreştine de pe teritoriul românesc, viaţa agrară şi pastorală din cele patru anotimpuri, creînd astfel o cupolă magică şi spirituală evenimentelor din viaţa comunităţii rurale.



24 iunie - Ziua Internatională a Iei - Roma intră în circuitul internaţional al Mişcării 'La Blouse Roumaine'

Începând cu acest an, prin expozitia organizată în cadrul Festivalului Propatria, Roma va deveni parte din reteaua internatională care promovează celebra IE 'la Blouse Roumaine', un adevărat brand de ţară.



Programul complet

LANSAREA OFICIALA A FESTIVALULUI

Vineri, 20/06/2014 ore 17.00/18.00



RECITAL DE CLAVECIN

Vineri, 20 iunie 2014, ore 20.00

Auditorium del Caravita, via del Caravita 7/A

Sustinut de Cipriana Smărăndescu



CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ SI BAROCĂ

22/06/2014 ore 20.00

Auditorium del Caravita, via del Caravita 7/A

Sustinut de : Lavinia Bocu (mezzosoprana), Vlad Crosman (bariton). Cu participarea extraordinară a sopranei de faimă internaţională Lucia Stănescu.

În deschiderea concertului, cu colaborarea editurii Eikon (Cluj Napoca) ,va avea loc prezentarea volumului autobiografic 'A fost o viaţă sau un vis?' semnat de marea soprană Lucia Stănescu si apărut la Editura Eikon. Cartea contine un CD audio, cu lieduri si fragmente din impresionantul său repertoriu.




"MAGIA CULORII ÎN ARTA TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ"

24 iunie -30 iulie 2014

Muzeul Naţional de Arte si Tradiţii Populare, Piazza Guglielmo Marconi, 8

Vernisaj - 24 iunie 2014 ora 18.00

Cu participarea Ansamblului Arţăras (Rep. Moldova) si a Corului 'Incanto Voci Femminili Senza Confini' condus de Maestrul Paula Gallardo Serao.



CONCERT DE MUZICĂ POP/SOUL/JAZZ

28/06/2014 ore 21.00

Casa del Jazz, Via di Porta Ardeatina,55

Susţinut de IAMAlina , tânără cântăreată si compozitoare româncă stabilită în Italia.




CONCERT RECITAL DE PIAN OFERIT DE FUNDAŢIA RESONNANCE

29/06/2014 ore 19.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de către pianistele Elizabeth Sombart şi Lavinia Dragoş, împreună cu trei tineri elevi prodigiosi, care studiază sub îndrumarea lor la Fundaţia Résonnance - România.




RECITAL DE VIOARA

1/07/2104 ore 20.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de violonistul Tudor Andrei (Austria), acompaniat la pian de Aurelia Visovan (Austria)



RECITAL DE PIAN

02/07/2014 ore 19.00

Sala Baldini, Piazza Campitelli

Sustinut de pianista Catalina Diaconu si studentii săi de la Conservatorul 'Santa Cecilia' Roma




GALA TINERELOR TALENTE, a 4 -a editie

06/07/2014 ore 17.00

Teatro dell'Angelo, Via Simone de Saint Bon, 19



Gala PROPATRIA va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului

Protagonişti vor fi tineri şi adolescenti români talentati, cu resedinţa în diaspora, care s-au afirmat obtinând rezultate remarcabile la nivel local, regional sau national în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii.Spectacolul va cuprinde momente muzicale si artistice sustinute de către tinerii în concurs. Vor fi proiectate, de asemenea, scurte înregistrari video si montaje fotografice cu momente reprezentative din pregatirea lor si ilustrative ale succeselor obţinute



Premiile Festivalului Propatria



- 3 trofee Propatria pentru excelenţă;

*Câstigătorii trofeelor vor fi invitati speciali ai ediţiei a V-a 2015

- 2 burse de studiu de 500 € care să acopere costurile necesare dezvoltării potenţialului artistic: achiziţionarea de materiale şi instrumente de lucru (materiale de pictură, instrumente muzicale, costume de scenă), acoperirea costurilor pentru cursuri* de specialitate: masterclass-uri şi concursuri naţionale si internaţionale.

*Bursele nu se acordă pentru acoperirea cheltuielilor de studiu de lungă durată

- 1 premiu special oferit de catre sponsorul oficial al evenimentului;

- 1 premiu pentru popularitate

- se vor acorda plachete onorifice si diplome tuturor participantilor;

- premiul  'I AM Muzica' va fi acordat de către IAMAlina unui concurent şi va consta în producţia muzicala a unei piese, în care artista va cânta alături de câştigător.



Totodată vor fi premiate societătile, scolile si cluburile de apartenentă.



Selecţia tinerilor participanţi la Gala Tinerelor Talente se face în baza regulamentului oficial de participare.



Juriul va fi alcătuit din 7 membri, specialişti în diverse domenii ale artei precum şi reprezentanţi instituţionali: un reprezentant al Ambasadei României în Italia, Tudor Andrei (violonist / Austria), Alla Stancaru Lunca (Radio România Actualităţi), Teodora Madasa (Actriţă), Catalina Diaconu (pianist, profesor la cursurile preuniversitare ale Conservatorului Santa Cecilia Roma), un reprezentant al DPRRP, Igor Sava (pictor).



Prezentatorii Galei: Daniele Rotondo (RAI2), Marius Bizău (actor) si Emanuela Ionică (actor dublator)



BE SOCIAL! Festivalul pe SOCIAL MEDIA

Hashtagul Festivalului este #FestivalPropatria2014. Pagina de Facebook a evenimentului: Festival Internazionale Propatria Giovani Talenti Rumeni.

Toţi participanţii sunt invitaţi să posteze fotografii, video şi impresii din timpul Festivalului.

30 de organizaţii şi Asociaţii din zece ţări, parteneri ai Festivalului:

Fundatia Résonnance - Elveţia, Editura Eikon, CabiFunArt - România, Asociaţia socio culturală Dacia - Rep. Moldova, Asociatia Părinţilor români din Italia, Asociatia Vocea Românilor - Italia, Asociatia Romanilor in Italia - ARI, Asociatia Elanagym Cerveteri - Italia, Asociatia IRFI Romania Italia Futuro insieme , FARI-Federatia Asociaţiilor Române din Italia, Asociatia Toti Români - Montrouge Franta, Asociatia ARTHIS - Belgia, Asociatia Centrul Cultural Român din Catalunya - Spania, Asociatia Europaeus - Italia, Şcoala Românească din Toronto - Canada, Asociaţia Rocade - Toronto,Canada, AR-NE Asociaţia Românilor din New England - SUA, Revista Cealaltă Românie, Emigrantul.



Mioara Moraru

PROPATRIA Associazione culturale rumeno-italiana

Mioara Moraru

Vicepresidente

[email protected]





AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.