

APC Romania foloseste acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre alimentele menţionate mai sus.
La fiecare aliment, prospeţimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienţi existenţa în acestea, în plus, ne putem proteja şi de eventuale toxinfecţii alimentare generate de alimentele ţn curs de alterare.
De asemeni, în aceasta perioada este recomandat să citiţi foarte bine eticheta de pe orice produs, şi nu doar în această perioadă, dar acum cu atât mai mult. Fiţi atenţi şi la vinul pe care îl cumpăraţi, la vopseaua de ouă, fructele, legumele şi orice alte alimente.
Pentru mai multe amănunte puteţi apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania) sau puteţi scrie la [email protected]
APC Romania vă sfătuieşte
Oul. În comerţ, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 si 30 de bucăţi. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoţită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin stantare, următoarele informaţii, în ordinea de mai jos:
- sistemul de creştere al găinilor, este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.
-un cod de două litere care reprezinta tara de origine (Romania - RO, Polonia - PL etc.);
-un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău - Bz, Bacău - Bc, etc.);
-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.
Totodată, se aplică, tot prin stanţare, pe fiecare ou data durabilităţii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilitaţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouătului. Cele două categorii de informaţii se aplică pe fiecare ou supus comercializării.
Pentru o inţelegere a informaţiilor de mai sus vă oferim o interpretare a următorului exemplu de stanţare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), ţara de origine este România, crescătorul de păsări se află în judeţul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului, oul poate fi consumat până la data de 21 mai 2013, inclusiv.
Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menţionate, cu caractere vizibile şi lizibile, informaţii referitoare la:
- Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), ouă L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g până la 63) şi ouă S (sub 53 g);
- Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare(cofrag);
- Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);
- Numele sau denumirea şi adresa unităţii care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
- Ţara de origine;
- Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
- Metoda de producţie/sistemul de creştere al gainilor (0,1,2 sau 3).
Optional, pe cofrag mai pot fi mentionate: preţul de vânzare, indicaţii despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informaţii nutriţionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informaţii care să promoveze vânzarea ouălor cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul.
Important de ştiut!
Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăţa înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spaţii refrigerate (unde temperatura este menţinută artificial sub + 5 °C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete.
Calitatea unui ou depinde de sistemul de creştere al găinilor (0, 1, 2 si 3) şi de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase şi hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafaţa, dar şi de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouale provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Preţul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora şi modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 si 3).
În comerţ găsiţi şi ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii.
În final, vă oferim următorul sfat: cu cât data durabilităţii minimale este mai departe de momentul cumpărarii, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând şansa dvs de a cumpăra oua extra proaspete.
Curiozitati despre ouă
* Stiţi câte ouă puteţi cumpăra cu 5 dolari americani în diferite ţări ale lumii? Ne-am interesat şi am aflat ca: în China cumperi 57 de ouă, în România 43 de ouă, în SUA 34 de ouă, în Canada 19 ouă şi în Suedia 15 ouă.
* Un consumator român consumă în fiecare lună, în medie, 20 de ouă, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
* Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale, acesta este digerat în 1-2 ore, în timp ce omleta se digera după 3 ore.
* Un ou mărimea M furnizează organismului 80 kcal, 6,6 g proteine, 5,9 g lipide, 0,07 sodiu,100mg fosfor, 70 mg potasiu, 30 mg calciu, 1,4 mg fier, 6 mg magneziu, 80 mg clor, 30 mg sulf, 0,27 g colesterol, de ordinul microgramelor gasim complexul de vitamine B, lecitina, iod, cupru,mangan si zinc.
* Colesterolul se găseste în gălbenuşul oului.
Carnea de miel. Este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel contine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilam 160 kcal.
Cum se recunoaşte carnea de miel proaspata?
Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simţ: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptica are în vedere următoarele:
- aspectul: la carnea proaspătă suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasa şi slab umedă;
- culoarea: la suprafata este roza, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristică speciei şi regiunii anatomice;
- consistenta: ferma şi elastică, urma lasată de apăsarea cu degetul dispare repede;
- mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
- grasimea: albă şi compactă;
- maduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
- tendoane si articulatii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
- bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.
Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Preţul unui kg de carne de miel variaza de la 15 lei, în orasele mici, la 28 de lei în marile oraşe (Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc). O ultimă găselniţă a comercianţilor, afişarea preţului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureştiului, preţul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.
Cozonac
Este o prajitură tradiţională de Paşte. Cozonacul este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).
Reţeta de cozonac folosită de către bunici/mame şi prietene este pe baza de făina, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte,drojdie, esenţa de rom, sare, nucă şi/sau stafide/rahat. Din păcate, marii producători de produse de panificaţie şi produse de cofetărie, au umblat la reţeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la făina care nu este panificabila decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din reţeta untul şi laptele, pentru a scădea costul de producţie, şi s-au introdus mulţi aditivi alimentari. Pe piaţa româneanscă există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică 'chimicale cu lingura'.
În ultima perioadă, hipermarketurile au început să fabrice şi să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.
Sfatul nostru:
Paştele este o singură dată în fiecare an, nu se merită sa cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta! Alegeţi în cunoştintă de cauză! Alegeţi calitatea şi nu cantitatea!
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania / Romanian Association for Consumer's Protection
Phone/fax: +40-(21)-311.02.43
Email: [email protected]
Web: www.apc-romania.ro
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.