COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Jakarta, 22 mar /Agerpres/ - Rinocerii de Java (Rhinoceros sondaicus) sunt o specie aflată în pericol critic de dispariţie, fiind cea mai ameninţată dintre cele cinci specii de rinocer, cu numai 60 de exemplare recenzate într-o singură zonă protejată din lume, Parcul Naţional Ujung Kulon din Java, Indonezia.

Această specie este extrem de vulnerabilă din cauza catastrofelor naturale, a bolilor, a braconajului şi potenţial a încrucişărilor, conform World Wildlife Fund. Astfel, exemplarele din Parcul Naţional Ujung Kulon reprezintă singura speranţă pentru supravieţuirea rinocerilor de Java ca specie, în condiţiile în care până la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului al 20-lea aceştia erau răspândiţi din nord-estul Indiei până în Sundarbans (Bangladesh), în întreaga Asie de Sud-Est şi pe insula Sumatra (Indonezia).

În prezent, numărul redus al exemplarelor este, în sine, un motiv de îngrijorare. Diversitatea genetică scăzută ar putea face greu pentru această specie să rămână viabilă.

În plus, Parcul Naţional Ujung Kulon este extrem de vulnerabil la tsunami şi la o o explozie majoră a vulcanului Anak Krakatau, care ar putea şterge cu uşurinţă întreaga viaţă din zona protejată.

Dar şi dacă aceste catastrofe naturale nu s-ar produce, rinocerii de Java au dificultăţi în a găsi necesarul de hrană din cauza palmierului Arenga, o specie indigenă, dar invazivă, care a năpădit pe aproape jumătate din suprafaţa ariei protejate.

Un alt factor de risc pentru supravieţuirea rinocerilor de Java sunt bolile. În ultimii ani, patru rinoceri, între care o femelă tânără, se crede că au murit din cauza bolilor, probabil, transmise bovinelor sălbatice din parc şi, ulterior, rinocerilor.

În perioadele coloniale, rinocerii de Java erau ucişi de vânători de trofee. De asemenea, ei au fost ucişi pentru că distrugeau culturile agricole, dar şi pentru cornul lor de 25 de centimetri, o marfă foarte apreciată în medicina tradiţională din Asia. Braconajul rămâne o ameninţare tot mai prezentă, specia dispărând din Vietnam prin uciderea ultimului exemplar în 2010.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.