Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 13 oct /Agerpres/ - Ştirea despre uciderea prin împuşcare a ursului de la Sibiu, care s-a rătăcit miercuri pe străzile din oraş, stârneşte valuri nu numai pe plan intern, ci şi la nivel internaţional.
Informaţia a fost preluată iniţial de agenţiile Associated Press şi AFP răspândindu-se apoi cu viteza internetului pe site-uri de ştiri precum Washington Post, ABC News, Star Herald, Mail Online, News Observer, Star Tribune, Star Telegram şi alte publicaţii, dar şi la secţiunea de ştiri a portalului Yahoo.
Sub titlul ''Urs împuşcat într-un oraş din Transilvania'', ştirea prezintă faptul că poliţia a ucis un urs brun care se plimba prin Sibiu, un oraş ''pitoresc din România, frecventat de turişti''. De asemenea, este adăugată declaraţia purtătorului de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Baltes, acordată presei române, potrivit căreia ursul a fost prins în curtea unei fabrici şi s-a încercat tranchilizarea acestuia, dar fără succes. ''Poliţia a împuşcat apoi animalul, omorându-l'', se mai arată în ştirea care face ocolul lumii. De asemenea, la finalul acesteia se menţionează că în România se estimează că trăiesc între 5.000 şi 6.000 de urşi bruni.
Clipul care prezintă operaţiunea de prindere a animalului, încercuirea de către echipajele de intervenţie a clădirii pe care se urcase ursul şi momentul împuşcării acestuia cu arma de vânătoare este şi el distribuit pe reţele de socializare, dar şi pe Youtube, Aol.co.uk sau Msn.com.
Potrivit prefectului de Sibiu, s-a deschis un dosar penal pentru folosirea armei de foc.
Directorul Direcţiei Silvice Sibiu, Ioan Terea, a declarat presei din România că ursul "nu a venit din Pădurea Dumbrava, ci din Dealul Guşteriţei, unde e un fond de vânătoare privat".
Nicio persoană nu a fost rănită de urs în cele câteva ore în care acesta a alergat pe străzile din oraş.
Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) a depus, miercuri, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor responsabili de împuşcarea ursului care a coborât în oraşul Sibiu, a declarat, pentru presa română, preşedintele fondator al Federaţiei, fostul senator Marius Marinescu. Acesta a precizat că prioritatea o are aplicarea Legii privind protecţia animalelor de către autorităţile competente.
Vicepremierul a reacţionat, miercuri, pe Facebook în legătură cu acest eveniment. ''Împuşcarea ursuleţului la Sibiu este deja un fapt tragic. Mi-e şi greu să scriu despre asta'', se arată în mesajul său.
Reprezentanţii organizaţiei WWF România au scris pe pagina de Facebook că acest caz arată că este nevoie de înfiinţarea Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice (SUAS) pentru că în asemenea situaţii este necesar un regulament privind modul de intervenţie şi oameni instruiţi să poată interveni eficient.
Până vineri, Faţada Teatrului pentru Copii şi Tineret 'Gong' din Sibiu va fi iluminată în roşu în amintirea puiului de urs împuşcat miercuri, după ce a străbătut timp de câteva ore mai multe străzi din oraş.
Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti a anunţat pe pagina sa de Facebook că va organiza vineri seara un protest, în Piaţa Mare din Sibiu, şi va cere demisia autorităţilor ce au luat decizia de a ucide ursul.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.