COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 sep /Agerpres/ - Ultimul studiu independent realizat de Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis pe tema calităţii aerului a arătat, la toate staţiile de monitorizare din Bucureşti, depăşiri substanţiale ale normelor prevăzute de Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru substanţele poluante, iar Ministerul Mediului şi Primăria Capitalei au responsabilităţi în acest sens pe care nu le respectă, se arată într-un comunicat al Ecopolis remis, luni, AGERPRES.

În context, Asociaţia solicită celor două instituţii să colaboreze pentru rezolvarea problemei poluării din Capitală.

"Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis solicită Doamnei Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, şi Doamnei Primar General al Capitalei, Gabriela Firea, să colaboreze pentru rezolvarea problemei poluării aerului din Bucureşti, ambele instituţii având responsabilităţi pe care în acest moment nu le respectă. Considerăm că sănătatea publică şi gestionarea unei probleme extrem de gravă pentru cetăţeni sunt mult mai importante decât orgoliile de funcţii", subliniază comunicatul citat. 

Potrivit Ecopolis, din 2011, când a fost făcută analiza, situaţia s-a înrăutăţit în condiţiile în care staţiile de monitorizare a calităţii aerului, aflate în administrarea Ministerului Mediului, nu funcţionează deloc (conform www.calitateaer.ro ) deşi România are obligaţia, prin Tratatul de Aderare, de a face aceste înregistrări şi de a le raporta Comisiei Europene. Ecopolis precizează, în context, că, atunci când funcţionau, toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti raportau depăşiri ale substanţelor monitorizate.

"În acest sens, Primăria Capitalei nu a dezvoltat nicio strategie şi niciun program serios de rezolvare a problemei poluării aerului, în special la nivelul pulberilor în suspensie PM10 si PM 2,5", se precizează în comunicat.   

Potrivit studiului realizat de Ecopolis în 2011, populaţia nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist şi coerent calitatea aerului pe care îl respiră.

În aceste condiţii, Ecopolis solicită autorităţilor punerea în funcţiune de urgenţă a staţiilor de monitorizare a calităţii aerului,
reducerea traficului auto şi monitorizarea respectării normelor de mediu ale şantierelor din Bucureşti, în condiţiile în care, cel mai frecvent, şantierele publice nu respectă normele de mediu şi reprezintă o sursă importantă de poluare. O altă soluţie avansată în comunicat este captarea prafului din aer prin creşterea spaţiilor verzi.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat, pentru AGERPRES, că Bucureştiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare şi responsabilitatea să o facă, însă primarul general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului.

Potrivit ministrului Mediului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.