COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Geneva, 21 iul /Agerpres/ - În 2016 ar urma să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe glob, în condiţiile în care nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au atins noi niveluri, contribuind la creşterea încălzirii globale, a anunţat joi, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Luna iunie a fost înregistrată ca fiind a 14-a lună consecutivă cu record de căldură pe uscat şi pe mare, a informat agenţia ONU, cerând punerea rapidă în aplicare a acordului de limitare a schimbărilor climatice, încheiat în decembrie la Paris, prin renunţarea la combustibilii fosili şi trecerea la energia verde până în 2100.

Temperatura medie în primele şase luni ale anului 2016 a fost cu 1,3 ° C mai ridicată decât în era preindustrială, de la sfârşitul secolului al 19-lea, potrivit NASA.

"Acest lucru scoate în evidenţă mai clar decât oricând nevoia de a ratifica şi pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi de a accelera tranziţia la economii cu
emisii reduse de carbon şi bazate pe energie din surse regenerabile", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, citat de Reuters.

Acordul de la Paris, semnat de 200 de guverne, prevede menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2 ° C comparativ cu perioada preindustrială, în timp ce continuă eforturile pentru a o limita la 1,5 ° C, un prag care este aproape să fie atins.

David Carlson, director al programului de cercetare a climei al OMM, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că temperaturi neobişnuit de ridicate s-au înregistrat în emisfera nordică, în Alaska, Canada şi Rusia.

"Ceea ce am văzut în primele şase luni ale anului 2016 este într-adevăr destul de alarmant", a spus el. "Ne-am fi gândit că o astfel de încălzire se va realiza în mai mulţi ani. Dar nu avem atât de mult timp cât am fi crezut'', a conchis cercetătorul.

Şi climatologi de la NASA şi Agenţia americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA) au arătat la începutul acestei săptămâni că primele şase luni ale anului 2016 au fost cele mai calde de când s-a început măsurarea temperaturilor, în 1880.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Lelia Bretan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.