COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 oct /Agerpres/ - Toleranţa faţă de tăierile ilegale de lemn în România, şi nu numai, trebuie să fie zero, iar pe piaţă trebuie recompensaţi acei actori care joacă în mod corect şi pedepsiţi cei care nu fac acest lucru, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Magor Csibi, directorul WWF-România.

'Toleranţa faţă de fenomenul tăierilor ilegale trebuie să fie zero, iar pe piaţă trebuie recompensaţi acei actori care joacă în mod corect şi pedepsiţi cei care nu fac acest lucru. Avem ultimele păduri virgine din Europa şi peisaje unice, pe care Europa nu le are. Putem să transformăm România într-o economie modernă, dar fără să distrugem natura. S-au făcut câţiva paşi în ultimele luni, dar acum trebuie să fim atenţi la cât de consecvenţi vom fi pe drumul acesta. În România, modelul economic trebuie să fie unul care conectează economia cu oamenii. Noi spunem că natura poate să fie apărată doar dacă creăm o conexiune reală între natură şi oameni. Comunităţi întregi trăiesc lângă păduri de zeci de ani de zile, dar în România, mai puţin de 15% din lemnul tăiat este exploatat superior', a afirmat oficialul WWF-România.

Acesta a adăugat că organizaţia WWF a depus, în cursul zilei de miercuri, 21 octombrie, o plângere la autorităţile competente din Austria împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer şi aşteaptă lămuriri în perioada următoare.

'Noi am citit acest raport cu mare îngrijorare şi am spus că trebuie să se întâmple câteva lucruri. Am luat hotărârea să depunem plângere la autoritatea competentă din Austria, prin colegii noştri de la WWF Austria, ca să vedem dacă Holzindustrie respectă toate normele. Referitor la acest raport, acest regulament pentru lemn nu a fost implementat corect la nivelul unor ţări din Uniunea Europeană. Societatea civilă trebuie să pună presiune pentru ca lemnul ilegal să nu mai existe. Şi în România trebuie să fim atenţi. Codul Silvic are câteva puncte care pot crea acea conexiune între natură şi oameni, dar trebuie să fim foarte atenţi ca acest drum poate fi continuat. Sunt mici probleme la punctele sub-secvente. Garda Forestieră este un lucru bun, dar trebuie finanţată şi sprijinită în mod corespunzător. Radarul Pădurilor este o altă parte bună a lucrurilor care se întâmplă în România', a subliniat Magor Csibi.

Potrivit Raportului Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu /Environmental Investigation Agency - EIA/, prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer.

Rezultatele Raportului 'Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare şi corupţia din România' este contestat de compania austriacă, aceasta precizând că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.

'Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum şi întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros şi eficient de control al originii lemnului şi să prelucrăm doar lemn cu documente complete şi corecte, care respectă toate reglementările din România şi din Uniunea Europeană', se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece, publicat miercuri.

În urma apariţiei în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a declanşat, în perioada 7 aprilie - 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora', notează sursa citată.

La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestierAGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.