Modifică dimensiunea fontului:
Londra, 6 oct /Agerpres/ - Efectele prezenţei omului sunt mai rele pentru faună decât un dezastru nuclear, potrivit unui studiu pe termen lung despre Cernobâl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, unde cercetătorii au constatat o prosperă viaţă sălbatică după accident, semnalează ABC şi BBC.
Un grup internaţional de oameni de ştiinţă coordonat de profesorul Jim Smith de la University of Portsmouth, din Regatul Unit, a studiat populaţiile de mamifere de pe o suprafaţă de 4.200 de kilometri pătraţi din zona de excludere, iar rezultatele au fost publicate în revista Current Biology.
Cercetătorii nu au găsit dovezi ale unei reduceri a numărului de animale. Din contră, numărul mamiferelor mari, printre care elanii, căpriorii, cerbii roşii, mistreţii şi lupii, este similar celui din patru rezervaţii naturale necontaminate radioactiv.
Este foarte probabil ca viaţa sălbatică de la Cernobâl să fie mult mai amplă decât înainte de accident. "Aceasta nu înseamnă că radiaţiile sunt bune pentru viaţa sălbatică, ci numai că efectele prezenţei umane, incluzând vânătoarea, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai rele", explică profesorul Smith.
La Fukushima, locul celui de-al doilea grav accident nuclear din lume, există rapoarte despre mistreţi care se dezvoltă în zona evacuată.
După dezastrul nuclear de la Cernobâl, 116.000 de locuitori din regiune au fost evacuaţi pentru totdeauna, iar animalele din zonă au rămas expuse unor doze extrem de înalte de radiaţii.
Cercetările arată că populaţiile de animale s-au refăcut în câţiva ani. Mistreţii au atins densităţi foarte mari de populaţie şi apoi numărul lor s-a redus, potrivit cercetătorilor, din cauza creşterii populaţiei de lupi şi unei epidemii fără legătură cu radiaţiile.
Numărul animalelor a fost verificat pe timp de iarnă pe baza urmelor lăsate în zăpadă. Studiul a fost repetat timp de mai mulţi ani, pentru o analiză amănunţită a numărului de animale din zonă.
Datele nu includ informaţii despre sănătatea sau reproducerea animalelor, însă oamenii de ştiinţă exclud posibilitatea ca populaţia actuală să fie influenţată în mod semnificativ de afluenţa din alte arii. "Zona Cernobâlului este o arie experimentală fascinantă, pentru că ne permite să cercetăm transferurile şi efectele radioactivităţii pe termen lung", spune Jim Smith.
"Au existat multe experienţe de laborator despre efectele radiaţiilor asupra animalelor şi plantelor, dar acestea sunt de obicei pe termen destul de scurt. Cernobâlul ne permite să studiem efectele asupra animalelor după mai mulţi ani de expunere la radiaţii", subliniază profesorul Smith.
La rândul său, Jim Beasley, de la University of Georgia (SUA) şi coautor al articolului, scrie că aceste date unice care arată o amplă gamă de animale ce prosperă pe locul unui accident nuclear grav ilustrează "capacitatea de recuperare a populaţiilor de faună sălbatică atunci când se văd eliberate de presiunile vieţii omului".
Potrivit profesorului Tom Hinton de la Universitatea Fukushima (Japonia), coautor al studiului, datele rezultate pot ajuta la înţelegerea potenţialului impact pe termen lung asupra mediului al accidentului de la Fukushima.AGERPRES/(AS - autor: Pepa Siţa, editor: Mariana Ionescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.