Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 20 aug /Agerpres/ - Unele zone din centrul Californiei se scufundă într-un ritm mai rapid decât oricând din cauza pompării unor cantităţi extrem de mari de apă din rezervele subterane în contextul secetei care afectează de cinci ani acest stat american, afirmă un raport publicat joi de Agenţia spaţială americană (NASA).

Documentul arată că porţiuni din San Joaquin Valley se scufundă cu aproximativ 2 inci (5 centimetri) pe lună, iar această tendinţă riscă să devină periculoasă pentru poduri, şosele şi instalaţii de aducţiune a apei, a atras atenţia Departamentul pentru Resurse Hidrologice din California.

Fenomenul nu este de dată recentă, dar s-a accentuat în ultima vreme întrucât nivelul de la care se extrage apa din subteran este tot mai scăzut, 'ajungându-se la cote record, cu 30 de metri mai jos decât recordurile anterioare', a afirmat directorul acestui departament, Mark Cowin.

Dacă pomparea excesivă va continua, 'pământul se va scufunda tot mai repede şi vor creşte riscurile la care este supusă infrastructura, care ar putea suferi pagube foarte mari', a avertizat el.

NASA a elaborat acest raport prin compararea imaginilor suprafeţei Pământului obţinute prin sateliţi de-a lungul timpului. A stabilit astfel modul în care a evoluat surparea în anumite locuri şi a realizat grafice care ilustrează variaţiile în timp şi spaţiu ale acestui fenomen.

Având în vedere această situaţie, Departamentul pentru Resurse Hidrologice va lansa un program în valoare de 10 milioane de dolari pentru încetinirea scufundării şi pentru prevenirea sau diminuarea riscurilor asupra infrastructurii, menţionează Reuters.

Totodată, NASA îşi va continua monitorizarea, folosind şi date de la misiunea Sentinel-1, recent lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Pepa Siţa)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.