COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tokyo, 8 iul /Agerpres/ - O echipă de arheologi japonezi a descoperit 24 noi geoglife în deşertul peruan din apropiere de Nazca şi care s-ar putea numără printre cele mai vechi din această zonă, au declarat miercuri EFE cercetători de la Universitatea Yamagata.

Aceste forme geometrice trasate pe sol au fost descoperite la o distanţă de un kilometru şi jumătate nord de oraşul Nazca şi includ o figură similară unor flăcări şi alte reprezentări mai greu de recunoscut care ar putea data din secolele III şi V înainte de Hristos, potrivit cercetătorilor de la universitatea japoneză.

Dacă se va confirma această datare - corespunzătoare acestei faze târzii a epocii Paracas - ar fi vorba de cele mai vechi forme ale aşa cunoscutelor Linii Nazca, între care figurează celebrele pasăre colibri şi maimuţa.

Cea mai mare dintre geoglifele descoperite este o reprezentare aparent zoomorfă şi are circa 20 de metri lungime, potrivit cercetătorilor, care au descoperit figurile în cadrul ultimei lor investigaţii realizată între lunile decembrie şi ianuarie.

Aceste descoperiri au fost comunicate guvernului peruan şi au fost prezentate la o conferinţă de presă la Yamagata (nordul Japoniei).

Cercetătorii universităţii asiatice au început investigaţiile pe teren la Nazca în 2004, iar de atunci au descoperit în total 41 astfel de figuri geometrice care au fost desemnate de UNESCO ca aparţinând Patrimoniului Mondial.

În pofida vechimii lor, celebrele şi enigmaticele figuri au fost descoperite de abia în anii '30 deoarece desenele puteau fi văzute doar din aer sau de pe dealurile din apropiere.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.