COD GALBEN: 25-06-2025 ora 10 Intre 25 iunie, ora 10 – 26 iunie, ora 10 se va semnala val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat COD PORTOCALIU: 25-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Berna, 29 mai /Agerpres/ - După un secol de studii şi de cercetări, misterul găurilor din anumite brânzeturi elveţiene, precum Emmental sau Appenzell, a fost în sfârşit elucidat, au informat joi cercetători din Confederaţia Helvetică citaţi joi de AFP.

Celebrele goluri în masa şvaiţerului sunt provocate de mici particule de fân care cad în lapte, atunci când vacile sunt mulse, au stabilit cercetătorii de la Agroscope - Institutul de ştiinţe alimentare cu sediu la Berna.

Aceste particule emană un gaz în timpul fermentaţiei care produce celebrele goluri în şvaiţer, a explicat institutul într-un comunicat. Găurile tind însă să dispară, când laptele este muls prin noile tehnologii, mai moderne şi mai igienice, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Agroscope.

Potrivit acestui institut, în 1917 americanul William Clark a publicat un articol aprofundat cu privire la formarea găurilor în brânza Emmental. În acest articol, Clark a încercat să explice fenomenul acestor goluri cu ajutorul cunoştinţelor din acea vreme. El a ajuns la concluzia că găurile se formează sub acţiunea dioxidului de carbon produs de bacterii.

Cercetătorii au constatat că brânzeturile fabricate în ultimii 10-15 ani au ajuns să aibă din ce în ce mai puţine găuri. Experţii de la Agroscope şi-au pus atunci întrebări legate de schimbarea metodelor de muls a vacilor, de scăderea numărului de micro-particule de fân şi a bacteriilor din lapte. Pentru a valida ipoteza, ei au observat modul în care se formează aceste goluri timp de 130 de zile, folosind o aparatură utilizată în radiologie, precum tomografia asistată de computer.

"Mulgerea tradiţională în grajduri deschise a fost înlocuită prin sisteme de muls în spaţiu închis", a explicat purtătorul de cuvânt al Agroscope, subliniind că noile tehnici au dus la scăderea numărului de micro-particule de fân. Este o descoperire care s-a făcut complet accidental, ca toate marile descoperiri", a explicat expertul.

Producătorii de şvaiţer ştiu de-acum încolo că un control al acestor micro-particule de fân va avea ca rezultat un număr mai mare sau mic de găuri. Şvaiţerul este o afacere serioasă în Elveţia, unde crescătorii de vite sunt favorizaţi de peisajul muntos al ţării. În 2014, consumul mediu anual de brânzeturi pe cap de locuitor în Elveţia a fost de 21,3 kilograme. Iar brânzeturile elveţiene au reprezentat două treimi din consum.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.