COD GALBEN: 06-06-2025 ora 10 Intre 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate se va semnala 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 2 apr /Agerpres/ - Mămăliga cu brânză este un preparat clasic, ce pare să nu mai aibă secrete pentru nicio gospodină.

Orban Ferenc, un fost jurnalist din Miercurea Ciuc, pasionat de arta culinară, a reinventat, însă, reţeta de mămăligă cu brânză cu gândul la bunica sa şi i-a pus, după cum singur spune, un nume ''fiţos'', mai exact: ''parfait cald''. Preparatul este atât de bun şi de aspectuos încât a trecut cu succes proba de foc atunci când jurnalistul transformat în chef a absolvit o şcoală de bucătari, în Marea Britanie.

Pentru parfait-ul cald propus de Orban Ferenc este nevoie de 250 g mălai, 350 ml de supă de carne sau legume, 120 g de brânză de burduf, 300 ml de frişcă sau smântână grasă, cinci ouă şi 100 g de unt gras.

Începutul e simplu - se prepară o mămăligă consistentă, din supa de carne şi mălai, care se toarnă pe o hârtie de copt şi se întinde cu spatula, pentru a obţine un blat de 2-3 centimetri, care se lasă la răcit. De aici încolo, însă, pentru ca parfait-ul cald să iasă perfect, trebuie urmaţi exact paşii indicaţi de fostul jurnalist, acum un chef apreciat în mai multe judeţe din Transilvania.

''Punem brânza, frişca, untul şi ouăle sparte într-o pungă care poate fi închisă ermetic (zipp bag) şi pe care o punem în apă fierbinte de circa 60 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute, verificând din când în când cu mâna. Scopul este ca ingredientele să atingă temperatura de 38-40 grade. Turnăm ingredientele într-un bol şi le omogenizăm foarte bine cu blenderul de mână. Trebuie să rezulte o emulsie uniformă şi lucioasă la suprafaţă. Încălzim cuptorul la temperatura de 150 de grade. Punem mixtura într-o tavă unsă uşor cu unt şi introducem în cuptor reglând temperatura la 135 de grade. Mixul este gata când va atinge consistenţa aspicului la o uşoară mişcare a tăvii. Scoatem din cuptor şi răcim mixtura gradual... câteva ore la temperatura camerei, după care câteva ore în frigider, să atingă temperatura de circa 4 grade. Astfel am făcut un parfait de brânză'', a explicat Orban Ferenc.

Reţeta nu este, însă, terminată, pentru că şi servirea trebuie să fie impecabilă.

''Înainte de servire se va încălzi cuptorul la 220 de grade Celsius, se va tăia câte o bucată identică şi din mămăligă şi din parfait. Punem mămăliga într-o tavă acoperită cu bucată de hârtie de copt, punem peste mămăligă bucata de parfait şi introducem în cuptor, cu funcţia de ventilare a aerului cald. După aproape 7-8 minute suprafaţa parfait-ului se va rumeni. Scoatem mămăliga din cuptor şi lăsăm să se odihnească aproape 5 minute înainte de servire'', îşi încheie Orban Ferenc descrierea reţetei cu nume pretenţios.

Şi pentru că şi prezentarea produsului final este importantă, cheful din Miercurea Ciuc mizează, de obicei, pe stilul minimalist, iar, uneori, serveşte parfait-ul cald pe un pat de felii de ridichi. De ce această alăturare? Pentru că bunica sa obişnuia să mănânce ridichi, alături de mămăliga cu brânză. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.