COD GALBEN: 18-06-2025 ora 10 Intre 19 iunie, intervalul orar 12 – 21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Drobeta Turnu Severin, 10 mar /Agerpres/ - O reţetă de preparare a dulceţii din fructe de soc a fost descoperită într-o carte de patrimoniu tipărită la Mănăstirea Neamţ în 1817.

Muzeul Satului din localitatea Cerneţi, situată la doi kilometri de Drobeta Turnu Severin, are în inventar şi o carte de patrimoniu, scrisă cu litere chirilice, care a fost tipărită în anul 1817 la Tipografia Mânăstirii Neamţ. Titlu ei: ''Istoria lui Alexandru cel Mare''.

Pe paginile acesteia, mai multe persoane, cel mai probabil cititori, au făcut diferite însemnări. Unele dintre acestea se referă la moartea unei fete măritate cu forţa şi la diferite evenimente istorice petrecute în Transilvania şi Ţara Românească, pe alte zece file cineva a încercat să imite semnătura lui Mihai Eminescu, dacă nu o fi chiar a poetului, fapt care ar dovedi că această carte a ajuns şi în mâinile ''Luceafărului poeziei româneşti''.

Pe coperta a II-a a ''Istoriei lui Alexandru cel Mare'', cu litere chirilice, caligrafice şi groase, este scrisă cu cerneală neagră o ''Reţetă de făcut dulceaţă din boabe de soc''.

''De pe ciorchii se desprind bobiţele negre-negre. Se spală în mai multe ape şi se pun la zvântat într-o pânză, ca aceea de strecurat zerul. Separat se ia un castron de pământ ars adânc, în care se îndeasă un kil de zahăr de la osmalâii din Ada-Kaleh, peste care se toarnă o jumate de sticlă de apă folosită pentru vânzarea brăgii. Se pune la foc pe plită şi se mestecă până iese siropul. Peste acesta se toarnă boabele de soc, patru-cinci feli înjumătăţite de lămâie. Maglavaisul se lasă la fiert până se leagă. (Adică când iei cu lingura de lemn să se scurgă ca mierea). Când e gata, se pune într-o ulcea, tot din pământ, se leagă la gură şi se aşază într-un tuci larg în gură, unde se ţine până a doua zi. Când se iveşte sorocul, se împarte în vase mai mici, pentru a fi servită dulceaţa în salon la 10-15 oaspeţi'', este reţeta aşa cum a fost scrisă la acea vreme. Sub text se află menţiunea: ''La conac. 13 aprilie 1821''. AGERPRES/ (AS - autor: Florian Copcea, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.