Modifică dimensiunea fontului:
Alba Iulia, 3 feb /Agerpres/ - Chef Cosmin Toma este autorul unui mod inedit de a servi mâncarea. Folosindu-şi imaginaţia şi creativitatea, el a reinterpretat modul clasic în care clienţii sunt serviţi - un ghiveci cu flori.
''E o reţetă foarte simplă, pe care o poate face oricine, dar modul de servire este altfel. Servirea se face într-un ghiveci. Când chelnerul îţi aduce la masă ghiveciul zici că e unul cu flori'', a declarat, pentru AGERPRES, chef Cosmin Toma.
Consultant la restaurantul ''La Cuptor'', deschis de la 1 februarie în Sibiu, chef Toma a introdus ideea sa în meniul localului, astfel încât viitorii clienţi vor putea comanda, printre altele, ca aperitiv, şi ''un ghiveci cu flori'', cu ''pământ'' de măsline.
El spune că nu e incomod să mănânci dintr-un ghiveci de ceramică. ''Nu, deloc. Sunt ghivece mai mici, cât pentru o porţie de 250-300 de grame'', explică Toma.
Ingredientele folosite la acest aperitiv sunt dovlecei, vinete, castravete, usturoi, iaurt, sare, piper, măsline, iar ca decor sau chiar şi pentru consum, câte o ramură de frunză de cimbru, de tarhon sau de mentă, după preferinţe. De asemenea, e nevoie şi de puţină făină şi de ulei.
Pentru zece porţii de ''ghiveci cu flori'' se folosesc câte şase sute de grame de dovlecel şi vinete, un castravete, trei-patru căţei de usturoi şi două kilograme de iaurt, mai puţin gras. ''Pământul'' este realizat din măsline sărate şi foarte mari, care se taie extrem de mărunt.
Cosmin Toma a dezvăluit, pentru AGERPRES, şi modul în care prepară mâncarea din ghiveci.
Astfel, se taie dovleceii şi vinetele, se sărează, după care se lasă în jur de zece minute. Apoi, acestea se dau prin făină şi sunt prăjite în ulei de floarea soarelui. După ce se pun pe un şervet, ca să se absoarbă uleiul, se lasă să se răcească. Separat se amestecă iaurtul cu castravetele ras, usturoiul ras, la care se adaugă sare şi piper.
''Cum aranjăm? Luăm un ghiveci pentru flori, în care se pune un rând de dovlecel, apoi sosul de iaurt, un rând de vinete, din nou sos de iaurt. Repetăm, repetăm, până ajungem la gura ghiveciului. Aici, trebuie să imităm pământul. Pentru asta luăm măslinele, le tăiem foarte mici, cubuleţe mici pe care le presărăm deasupra. Deja avem un ghiveci cu pământ şi deasupra punem o ramură, fie de cimbru, fie de tarhon, fie de mentă'', spune chef Toma.
Prepararea unui ''ghiveci cu flori'' durează în jur de o oră şi jumătate, pentru că e necesar ca dovlecelul şi vinetele să se răcească, după ce sunt prăjite.
''E ceva mai inedit şi ceva mai altfel. Încerc să reinterpretez şi bucătăria românească, să o arătăm să fie altfel'', afirmă Toma.
Chef la un restaurant din Alba Iulia, Cosmin Toma a participat, de-a lungul timpului, la mai multe emisiuni culinare. AGERPRES/ (A - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.