COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 feb /Agerpres/ - Augustin Lazăr este de părere că procurorul general ar trebui să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, într-o procedură asemănătoare cu numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În contextul punerii în discuţie a modificării legilor privind sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazăr a publicat joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Public, punctul său de vedere în legătură cu procedura de numire a procurorului general.

"Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură 'în oglindă' în ceea ce priveşte numirea în funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este necesar ca nu doar preşedintele Înaltei Curţi să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci şi procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanţia respectării principiilor stabilităţii şi independenţei procurorului, precum şi a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", declară Augustin Lazăr.

În mesaj se mai arată că poziţia publică a lui Augustin Lazăr în legătură cu recentele iniţiative ale Guvernului privind modificarea legislaţiei penale dovedeşte o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcţia de conducător al Ministerului Public.

Procedura actuală prevede că procurorul general este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

În schimb, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea CSM. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.