COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 25-05-2025 ora 19 Intre 19:50 si 01:50 se va semnala Ploi ce vor acumula 20…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 20 ...30 l/mp. in Județul Gorj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 5 ian /Agerpres/ - Procurorii Parchetului General au extins urmărirea penală în dosarul certificatelor de revoluţionar false şi au adus noi acuzaţii la adresa fostului secretar de stat Adrian Sanda.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus prin ordonanţă extinderea acţiunii penale faţă de Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor - SSPR) şi Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de abuz în serviciu.

În luna noiembrie 2016, Adrian Sanda şi ceilalţi doi inculpaţi au fost puşi sub urmărire penală pentru săvârşirea a câte patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a unei infracţiuni de abuz în serviciu.

Procurorii susţin că Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 341/2004, constituită la nivelul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv acelea de a verifica, admite sau respinge solicitările privind includerea şi a altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu au emis mai multe procese verbale, respectiv decizii, cu încălcarea prevederilor legale cu privire la condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de "Luptător cu rol determinant".

În consecinţă, prin includerea a cinci oraşe în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, un număr mare de persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2.020 lei, producând următoarele prejudicii bugetului de stat: Constanţa - 157 de persoane - prejudiciu estimat la 6.977.080 lei; Craiova - 125 de persoane - prejudiciu estimat la 5.555.000 lei; Reşiţa - 228 de persoane - prejudiciu estimat la 10.132.320 lei; Arad - 68 de persoane - prejudiciu estimat la 3.019.200 lei; Braşov - 330 de persoane - prejudiciu estimat la 14.665.200 lei.

Totodată, cercetările au relevat că săvârşirea celor trei infracţiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului şi a oraşelor Piatra Neamţ, Hunedoara şi Suceava, cauzându-se prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condiţiilor necesare în vederea acordării indemnizaţiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989.

Anchetatorii mai arată că stabilirea, în mod incorect, a modalităţilor de exercitare a recunoştinţei pe care statul român o datorează faţă de persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluţiei din 1989, nerespectarea criteriilor clare de evidenţiere şi determinare a persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989, reprezintă aspecte care au încurajat abuzurile şi încălcarea prevederilor legale şi au impact social negativ care aduce atingere autorităţii statului.

Astfel, din probatoriul administrat a rezultat că, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, în total 13 localităţi: Constanţa, Craiova, Reşiţa, Arad, Braşov, Piatra Neamţ, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgovişte şi Brăila.

Pe 16 noiembrie 2016, procurorii au efectuat 21 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor instituţii publice, printre care şi la sediul Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor (SSPR).

În dosar, mai sunt cercetaţi Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti), Andreea Dragomir (angajat al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD), Ciprian Albert Arnăuşi, Ştefan Păduraru, Cristian Adam, George Avram şi Ioan Blaga. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.