Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 28 oct /Agerpres/ - Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Ioana Albani, a arătat vineri că, potrivit studiilor, este mai probabil ca o persoană să devină victima unei infracţiuni informatice decât victima unei tâlhării.
"Studiile ne arată că e mai probabil să devii victima unei infracţiuni informatice decât să fii victima unei tâlhării sau unui furt. Criminalitatea informatică atacă viaţa de zi cu zi într-un mod mai insidios. Nu este atât de evidentă, dar este prolifică, la fel ca oricare altă infracţiune. Alte studii arătau că banii proveniţi din criminalitatea informatică depăşesc cu mult banii obţinuţi din traficul de droguri", a declarat Albani după Conferinţa internaţională axată pe criminalitatea informatică, organizată de Consiliul Europei cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale la Muzeul Naţional Cotroceni.
Ea a precizat că sistemele de protecţie sunt diferite, dar că este nevoie de o educaţie primară în domeniul informatic din copilărie.
"Tinerii care pun pentru prima oară mâna pe un calculator trebuie să înveţe că nu sunt singuri pe Internet şi lucrurile pe care trebuie să le protejeze au legătură cu viaţa lor personală. Protecţia sistemelor informatice este precum protecţia casei, în cele din urmă. Simpla parcurgere a textelor referitoare la protecţie nu este doar pentru că trebuie făcută, ci ea trebuie şi înţeleasă, prin urmare aş sfătui pe oricine să nu dea click-click-click pe orice, ci efectiv să citească şi să înţeleagă", a arătat Albani.
Aproximativ 80 de oficiali de rang înalt din peste 20 de ţări s-au întâlnit la Bucureşti pentru o conferinţă de trei zile organizată de Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice (C-PROC), cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale a României, pentru a-şi reînnoi şi extinde angajamentul pentru Acţiunea Globală împotriva criminalităţii informatice (Glacy).
Directorul Centrului pentru Infracţiuni Cibernetice al Consiliului Europei, Alexander Seger, consideră că în cei trei ani în care s-a desfăşurat proiectul Glacy s-a demonstrat că dezvoltarea capacităţilor este cel mai eficient mod de a combate criminalitatea informatică la nivel mondial.
"Aceste şapte ţări prioritare ale proiectului Glacy - Mauritius, Maroc, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Filipine şi Tonga - s-au angajat să adopte Convenţia de la Budapesta şi am simţit că este de datoria noastră să-i ajutăm să o şi implementeze în mod corect. Aceste ţări au acum o legislaţie mai puternică în domeniul criminalităţii informatice şi au pregătit procurorii, judecătorii şi poliţia şi, mai mult decât atât, mai ales în domeniul formării profesionale a judecătorilor, ei au reuşit să implementeze programele de training la nivel naţional", a declarat Seger vineri.
El a explicat că proiectul Glacy, care se încheie în octombrie, a avut un buget de 3,3 milioane de euro, iar proiectul Glacy+, care va dura 4 ani şi se va finaliza în februarie 2020, are un buget de 10 milioane de euro.
"Ne propunem ca ţările acestea şapte din Glacy să poată să acţioneze ca centre regionale şi să disemineze informaţiile şi tot ce au învăţat până acum în regiunea lor; de exemplu, Sri Lanka ar putea să joace rolul acesta pentru Asia de Sud-Est, Senegal - pentru Africa de Vest. Acum avem şapte ţări, dar dorim să ne extindem în regiunile din care provin", a mai declarat Seger.
Adjunctul Inspectorului General al Poliţiei Române, Virgil Spiridon, a afirmat că reuniunea găzduită de România arată cât de mult ţara noastră susţine Consiliul Europei.
"Arată experienţa pe care noi o avem în domeniul cyber-crime, pe care vrem să o împărtăşim prin experţii noştri (...) şi altor ţări care au nevoie de acest lucru. Şi, totodată, ne ajută şi pe noi când avem nevoie de cooperare, prin aceste contacte pe care le stabilim cu aceste ţări", a declarat Spiridon.
El a precizat că proiectul este unul de întărire a capacităţilor autorităţilor în lupta împotriva "cyber-crime", pentru a crea nişte standarde.
"Când vrei să cooperezi cu o anumită ţară şi nu are o legislaţie, nu are o structură, e foarte greu pentru cei care vor şi au nevoie de această cooperare să facă acest lucru", a mai spus Virgil Spiridon.
Conferinţa de închidere a proiectului Glacy şi de lansare a proiectului Glacy+ marchează tranziţia între cele două proiecte comune iniţiate de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.
Proiectul privind Acţiunea Globală împotriva criminalităţii informatice a fost lansat în 2013 pentru a permite autorităţilor judiciare penale din întreaga lume să se angajeze în cooperarea internaţională în domeniul criminalităţii informatice şi a probelor electronice pe baza Convenţiei de la Budapesta.
Acţiunea Globală împotriva criminalităţii informatice extinsă (Glacy+) va consolida şi extinde experienţa de succes a Glacy în şi mai multe ţări din Africa, regiunea Asia-Pacific, America Latină şi Caraibe.
INTERPOL, prin complexul Global pentru Inovare (IGCI) din Singapore, va fi partenerul de implementare pentru formarea ofiţerilor de poliţie. Partenerii de proiect includ în plus Estonia, Franţa, România, Marea Britanie, SUA şi EUROPOL. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.