Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ - Fostul şef DIPI Gheorghe Nicolae şi-a păstrat dreptul de a nu face declaraţii marţi, în faţa anchetatorilor DNA, susţine avocatul acestuia, George Pop, care precizează că "există deopotrivă şi bază legală pentru a nu declasifica informaţii clasificate".
Fostul şef DIPI s-a prezentat marţi la DNA. Potrivit avocatului său, s-a pus în mişcare acţiunea penală exact pentru aceleaşi fapte pentru care s-a dispus, în urmă cu ceva vreme, continuarea urmăririi penale.
Întrebat dacă Gheorghe Nicolae a dat declaraţii marţi în faţa anchetatorilor, apărătorul a spus că nu. Potrivit avocatului, Nicolae şi-a păstrat dreptul de a nu da declaraţii, urmând să formuleze eventuale precizări în faţa judecătorului care urmează să soluţioneze dosarul, după trimiterea în judecată.
În legătură cu recenta declaraţie a ministrului de Interne privind faptul că există o bază legală pentru desecretizarea documentelor DIPI, George Pop a afirmat: "Există o bază legală pentru desecretizarea oricărei informaţii clasificate, însă ceea ce cred că ar trebui să îşi găsească răspuns este şi întrebarea dacă există şi o bază legală pentru refuzul de a proceda la declasificarea unor informaţii clasificate. În mod evident, una dintre acuzaţii din acest dosar priveşte şi neiniţierea procedurii de declasificare. Nu sunt în măsură să ofer detalii dacă a fost iniţiată ori nu această procedură. Ce pot să vă asigur cu toată răspunderea profesională este împrejurarea că, într-adevăr, există o bază legală care a fost respectată, care în baza unor analize pertinente s-a apreciat că nu este în interesul activităţii de informaţii declasificarea acestor informaţii. (...) Domnul ministru a afirmat că există o bază legală pentru declasificare, însă în acelaşi timp eu am afirmat că există deopotrivă şi bază legală pentru a nu declasifica informaţii clasificate".
Marţi, s-au prezentat la DNA şi fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă şi Rareş Văduva, fost şef DIPI. La ieşirea din sediul DNA, Tobă a declarat că i-a fost adus la cunoştinţă faptul că a fost pusă în mişcare "acţiunea penală pentru favorizarea infractorului".
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a precizat sâmbătă, pentru AGERPRES, că Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat o nouă cerere de desecretizare a documentelor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Tudorache a subliniat că există proceduri şi condiţii prevăzute de lege pentru desecretizarea acestor documente.
Pe 9 septembrie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracţiunii de favorizare a făptuitorului.
În respectiva cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.