COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 14 Intre 14:00 si 15:00 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 60…80 km/h, descărcări electrice, grindină, averse torențiale. in Județul Sibiu; COD GALBEN: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:55 si 14:40 se va semnala Grindină de mici și posibil medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice in Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:45 si 14:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor acumula 35...40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Timiş; COD GALBEN: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:20 si 15:00 se va semnala Grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor acumula 15...20 l/mp. in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 mai /Agerpres/ - DNA are în lucru 865 de dosare privind fraude în achiziţii publice în care sunt investigate şi fapte de abuz în serviciu, iar o eventuală dezincriminare a acestei infracţiuni ar trebui să-i îngrijoreze pe cetăţeni, pentru că vinovaţii nu vor mai putea fi pedepsiţi şi prejudiciile nu vor mai fi recuperate, a afirmat marţi procurorul-şef Laura Codruţa Covesi.

"Astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraudă în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare sunt infracţiuni de abuz în serviciu. (...) Vom vedea dacă această infracţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie. Noi nu o să putem face investigaţii, vom face investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni care rămân în competenţa DNA. Dar nu procurorii trebuie să fie îngrijoraţi aici, noi investigăm faptele care ne sunt date în competenţă de legiuitor, care rămân în competenţă după decizii ale Curţii Constituţionale. Cetăţenii trebuie să se întrebe şi să fie îngrijoraţi dacă în România în acest moment (...) ne permitem ca stat ca astfel de infracţiuni care cauzează prejudicii de milioane de euro să le investigăm sau nu", a declarat Kovesi, la Europa FM.

Ea a adăugat că din anul 2004 şi până în prezent mii de persoane au fost investigate, trimise în judecată sau condamnate pentru abuz în serviciu, doar anul trecut fiind aproximativ 600 de astfel de fapte reţinute în dosarele DNA.

"Ce este abuz? Înseamnă încălcarea flagrantă a legii, înseamnă să nu-ţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu în conformitate cu legea, (...) înseamnă să încalci legea în mod intenţionat. (...) Anul trecut au fost peste 600 de infracţiuni reţinute în dosarele DNA. Dacă această infracţiune de abuz în serviciu este anulată din competenţa de investigare a procurorilor şi este transformată în contravenţie, (...) dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, trebuie să ne gândim cu toţi din societate dacă suntem pregătiţi în acest moment ca fiecare funcţionar să acţioneze aşa cum doreşte, fără să avem posibilitatea de a-l investiga şi de a avea o infracţiune care să incrimineze încălcarea cu bună-ştiinţă a atribuţiunilor de serviciu şi care cauzează prejudicii", a spus şefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, o eventuală abrogare a infracţiunii de abuz în serviciu va duce implicit la dezincriminarea complicităţii sau instigării la această faptă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 1 februarie, o cerere formulată de Alina Bica în dosarul ANRP şi a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor a dispoziţiilor art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.