COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 18 mar /Agerpres/ - Respingerea în Parlament a ordonanţei de urgenţă privind interceptările sau eliminarea articolului referitor la Centrul Naţional de Interceptare ar afecta toate cazurile Ministerului Public, nu doar lupta anticorupţie, a afirmat, vineri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Dacă articolul care oferă posibilitatea de a folosi Centrul Naţional de Interceptare va fi scos din vigoare, în acel moment toate activităţile unităţilor de Parchet vor fi oprite pe segment de activitate. Deci, nu va avea de suferit doar lupta anticorupţie, cum cred unii, ci în absolut toate cazurile Ministerului Public, această activitate se va opri, pentru că nu există niciun fel de sistem tehnic de interceptare în acest moment pe care procurorii să-l poată folosi pentru a se conecta direct la operatorii de telecomunicaţii. (...) CCR nu a interzis folosirea unor sisteme tehnice sau folosirea infrastructurii altei instituţii a statului. Dacă spunem că nu este legal să folosim o altă infrastructură sau un alt sistem tehnic al statului, atunci cu siguranţă vom avea multe alte probleme", a declarat Kovesi la RFI.

În opinia sa, adoptarea ordonanţei de urgenţă în forma actuală ar reprezenta un sprijin pentru lupta împotriva criminalităţii în general, nu doar pentru lupta anticorupţie.

"Dacă susţinem cu adevărat lupta împotriva criminalităţii - şi aici nu vorbim doar de lupta împotriva corupţiei, ci vorbim de lupta împotriva criminalităţii în general, de corupţie, de crimă organizată, de infracţiuni de violenţă, infracţiuni grave de omor, lipsire de libertate -, atunci ar trebui ca această ordonanţă să rămână în vigoare, cel puţin din perspectiva pe care o oferă unităţilor de Parchet de a folosi infrastructura tehnică actuală, prin care se pot realiza interceptările convorbirilor. Acest Centru Naţional de Interceptare este practic un calculator, un sistem informatic, un sistem tehnic imens, în care în acest moment, datorită ordonanţei de urgenţă, au acces mai multe instituţii, pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică", a explicat şefa DNA.

Ea s-a pronunţat, totodată, în favoarea unei dezbateri publice raţionale pe tema interceptărilor.

"Sigur că se impune o dezbatere publică. (...) Sigur că este important ca la această dezbatere să participe şi societatea civilă şi magistraţi şi toţi cei implicaţi. Nu cred că trebuie să fie o dezbatere emoţională, trebuie să fie o dezbatere raţională, pentru a găsi soluţia tehnică de a folosi, până la urmă, un sistem tehnic care este al unei instituţii a statului şi pe care trebuie să-l folosească toate instituţiile statului", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal a fost publicată pe 14 martie în Monitorul Oficial.

Respectiva ordonanţă a fost adoptată de Executiv în data de 11 martie, într-o şedinţă specială.

Potrivit OUG, doar procurorii şi organele de cercetare penală vor fi în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că ordonanţa adoptată de Guvern modifică patru acte normative: Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, precum şi Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI.

Prin modificarea Legii 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor, desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale, "asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură penală''. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.