COD GALBEN: 05-05-2025 ora 10 Intre 5 mai, ora 12 – 5 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 05-05-2025 ora 18 Intre 18:30 si 19:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 18 Intre 18:15 si 19:10 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Ilfov; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 18 Intre 18:15 si 19:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină in Județul Arad, Județul Timiş; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Mehedinţi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 21 ian /Agerpres/ - Primul termen în procesul în care Asociaţia 21 Decembrie 1989 a depus o plângere împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluţiei este programat pentru vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a cerut joi, printr-un comunicat de presă, ca procesul privind redeschiderea anchetei în dosarul Revoluţiei să fie televizat.

"Având în vedere că anterior procesele criminalilor au fost televizate - atât în cazul dictatorilor Ceauşescu cât şi în cazul unor foşti membri ai Comitetului Politic Executiv - CPEx al CC al PCR şi ai forţelor de represiune (armată, securitate, miliţie), cunoscând că tergiversarea cercetărilor în aceste dosare a fost reclamată de victime şi analizată inclusiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în numeroase alte rânduri pornind de la 'Asociaţia 21 Decembrie, Mărieş, Vlase şi alţii c. România', facem apel ca, pentru egalitate de tratament, şi procesul victimelor să fie televizat!", afirma Mărieş.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane.

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva deciziei procurorilor.

Un proces separat a deschis şi Asociaţia 21 Decembrie, însă este posibil ca toate plângerile pe această temă să fie conexate de judecători într-un singur dosar.

În plângerea depusă în instanţă, Asociaţia 21 Decembrie arată că CEDO a pronunţat mai multe hotărâri în legătură cu dosarul Revoluţiei, prin care a reţinut încălcarea art. 2 din Convenţie, constatându-se lipsa unei anchete efective care să corespundă exigenţelor jurisprudenţei CEDO.

De asemenea, CEDO a reţinut: "Curtea consideră, cu toate acestea, că miza politică şi socială invocată de către Guvern nu ar putea justifica singură nici durata anchetei, nici modul în care aceasta a fost condusă o perioadă prea lungă de timp, fără ca cei interesaţi şi publicul să fie informaţi de progresele făcute. Dimpotrivă, importanţa sa pentru societatea românească, care constă în dreptul numeroaselor victime de a şti ce s-a întâmplat, ceea ce implică dreptul la o anchetă judiciară efectivă şi eventual drept la reparaţie, ar fi trebuit să incite autorităţile naţionale să se ocupe de dosar imediat şi fără întârzieri inutile pentru a preveni orice aspect cum că anumite acte se bucură de impunitate".

Parchetul Militar a dispus clasarea dosarului sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

Totodată, s-a dispus clasarea sub aspectul infracţiunii de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

Tot în dosarul Revoluţiei, procurorii au dispus: clasarea sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, reţinându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi instigare la infracţiunea de lovire sau alte violenţe, reţinându-se, după caz, că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, respectiv că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale; clasarea sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală şi instigare la infracţiunea de vătămare corporală, reţinându-se că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

În plus, procurorii au decis clasarea dosarului sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi existenţa unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infracţiunii de furt şi distrugere, reţinându-se împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale; clasarea sub aspectul infracţiunii de ultraj, reţinându-se împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale; clasare sub aspectul infracţiunii de purtare abuzivă şi instigare la infracţiunea de purtare abuzivă, reţinându-se că a intervenit amnistia. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.