COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate COD PORTOCALIU: 06-05-2025 ora 18 Intre 18:55 si 20:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 06-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:10 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 ian /Agerpres/ - Numărul de acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi a înregistrat anul trecut o creştere "îngrijorătoare", potrivit raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe 2015.

"Astfel, pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară au fost înregistrate 42 de acţiuni disciplinare, iar pe rolul Secţiei pentru procurori în materie disciplinară au fost înregistrate 11 acţiuni disciplinare. Aplicarea sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură, în 2015, pentru un număr de şase judecători conduce la concluzia creşterii eficienţei activităţii Direcţiei pentru judecători din cadrul Inspecţiei Judiciare şi a gradului de responsabilitate şi fermitate a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului. Însă, dincolo de procesul sancţionator, este necesară adoptarea unor măsuri mai ample de prevenire a unor astfel de abateri", a spus, miercuri, preşedintele CSM Marius Tudose, care a prezentat raportul.

El a precizat că, în 2015, obiectivul prioritar al CSM a fost consolidarea instituţională a autorităţii judecătoreşti.

"Sub acest aspect, au fost reluate şi intensificate demersurile necesare iniţierii, de către ministrul Justiţiei, a procedurilor de modificare legislativă în legătură cu propunerile formulate de Consiliu în perioada 2011-2014, a celor determinate de deciziile Curţii Constituţionale, precum şi a celor rezultate prin reevaluarea, în termeni de actualitate, a legilor justiţiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii)", a declarat preşedintele CSM.

Potrivit lui Tudose, principala caracteristică a activităţii CSM pe parcursul anului 2015 a fost perseverenta orientare spre proiecte concrete şi aplicate, susţinute riguros prin acţiuni şi activităţi de tip rezultat.

"Această manieră de lucru a permis nu numai identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor asociate perpetuării sau ignorării acestor disfuncţii, cât, mai ales, proiectarea unor măsuri care să contribuie la asigurarea legalităţii, eficienţei, transparenţei şi predictibilităţii activităţii sistemului judiciar şi instituţiei Consiliului, atât din perspectiva resurselor, cât şi din perspectiva mecanismelor de decizie, evaluare şi control", a spus el.

Preşedintele CSM a precizat că o altă prioritate a anului 2015 a fost elaborarea unui punct de vedere comun al sistemului judiciar, inclusiv prin promovarea de amendamente propuse de Consiliu, în legătură cu numeroasele şi diversele propuneri de modificare şi completare a Codului penal şi Codului de procedură penală, în vederea adaptării prevederilor conţinute, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, la realităţile şi necesităţile rezultate din aplicarea lor practică.

Potrivit raportului, una dintre modificările operate o constituie corelarea indicatorilor de eficienţă a activităţii judecătorilor cu indicatorii pe baza cărora se apreciază eficienţa şi eficacitatea activităţii instanţelor. În ceea ce priveşte evaluarea eficienţei activităţii desfăşurate de procurori, indicatorii relevanţi se vor raporta la volumul de activitate a Parchetului în sectorul în care îşi desfăşoară activitatea magistratul evaluat.

"Pe parcursul anului 2015 au fost operate frecvente intervenţii normative la nivelul Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti şi al Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului în scopul punerii în concordanţă cu textele legislaţiei primare şi secundare care au suferit de-a lungul timpului unele modificări sau completări, precum şi în scopul ordonării şi creşterii acurateţii textelor propriu-zise, fiind aprobat, în final, un nou Regulament de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti", a afirmat Marius Tudose.

Conform raportului, la 10 de ani de la înfiinţarea CSM, 2015 a fost un an al definitivării componentei de reglementare secundară în ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea şi gestionarea carierei în conformitate cu statutul asociat resurselor umane proprii instituţiei: personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, funcţionari publici şi personal contractual, în paralel asigurându-se şi reorganizarea funcţională, un management stabil şi ocuparea judicioasă a schemei cu personalul adecvat.

"De asemenea, anul 2015 a reprezentat un an de vârf în ceea ce priveşte implicarea Consiliului în activităţi din domeniul programelor cu finanţare europeană şi internaţională, fiind finalizate trei proiecte în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice sociale în cadrul Uniunii Europene. În aceeaşi perioadă de referinţă s-au derulat două proiecte şi s-a obţinut finanţarea, fiind iniţiate alte cinci proiecte în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian", a informat Tudose. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.