Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ - Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că a devenit un fenomen îngrijorător faptul că persoane condamnate, în special în dosarele DNA, sunt eliberate condiţionat după ce obţin reducerea pedepsei în urma scrierii unor cărţi în detenţie, susţinând că nimeni nu verifică caracterul ştiinţific al acestor lucrări.

"Cred că este un fenomen îngrijorător, mai ales că el se manifestă cu preponderenţă în cazurile DNA. În luna aprilie, am fost prima instituţie publică din România care am sesizat că există acest fenomen îngrijorător, motiv pentru care am cerut Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii modificarea acestei legi. Ni s-a părut foarte ciudat faptul că doar cei anchetaţi de DNA sunt foarte prolifici în momentul în care ajung în penitenciar, că reducerea pedepsei se face chiar cu câteva luni, practic încearcă să schimbe modalitatea de executare a pedepsei, că nu în toate cazurile lucrările pe care le prezintă au un caracter ştiinţific şi acesta este motivul pentru care am cerut modificarea legii", a afirmat Kovesi, la TVR.

Ea a subliniat că CSM şi-a însuşit propunerea DNA, pe care a transmis-o la Ministerul Justiţiei, unde un grup de lucru încearcă modificarea sau adoptarea unui regulament privind folosirea acestei modalităţi prin care cei condamnaţi îşi reduc pedeapsa.

"Cred că este important ca această modalitate de reducere a pedepsei să fie limitată pe viitor. Cei care au veleităţi ştiinţifice şi pot să scrie cărţi, cred că pot să facă acest lucru şi în libertate, dar şi atunci când sunt în stare de arest preventiv sau când execută o pedeapsă. Nu aceasta este problema, ci problema este verificarea acestor lucrări şi caracterul lor ştiinţific. În prezent, nimeni nu verifică caracterul ştiinţific al acestor lucrări, nimeni nu verifică dacă persoana care execută pedeapsa a avut efectiv timp să scrie această lucrare, nimeni nu verifică dacă nu cumva aceste cărţi au fost trimise integral de către o altă persoană din afara penitenciarului", a mai spus Kovesi.

În opinia sa, Administraţia Naţională a Penitenciarelor ar trebui să facă verificări în aceste cazuri, dar ar trebui să existe o "cenzură mai serioasă" şi din partea completelor de judecată. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.