COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 14 Intre 14:35 si 15:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Arad, Județul Bihor;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 oct /Agerpres/ - Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat, joi, că magistraţii ar trebui să recomande cu mai multă autoritate medierea deoarece i-ar degreva de anumite dosare de soluţionat.

"Cred că judecătorii ar trebui să recomande cu mai multă autoritate medierea pentru că ar fi în beneficiul tuturor, şi al părţilor, şi al avocaţilor pentru cauzele complexe dar şi al judecătorilor înşişi care ar avea mai puţine cauze de soluţionat pe care să se concentreze cu adevărat, pe cele complexe. (...). (n.r Beneficiile medierii ) timp redus, cheltuieli scăzute şi soluţie favorabilă ambelor părţi", susţinut Danileţ, la conferinţa cu tema "Medierea pentru judecători şi procurori".

El a arătat că evenimentul face parte dintre-o serie de conferinţe organizate cu finanţare norvegiană, pentru sensibilizarea profesioniştilor în drept cu privire le mediere.

La conferinţă au participat 80 de judecători şi procurori şi 20 de mediatori, care au discutat despre modul în care medierea poate să degreveze activitatea din instanţele şi parchetele din România.

Danileţ a arătat că în 2014 au fost 3, 5 milioane de dosare de soluţionat în instanţe şi 3,1 milioane lucrări penale în parchete, adăugând că prin intermediul medierii s-ar fi rezolvat cel puţin o parte din acestea.

"Cred că trebuie să le explicăm cu adevărat părţilor că pot ajunge la o înţelegere între ele cu privire la toate aspectele cauzelor, (...) astfel să nu mai fie nevoite să vină în parchetele sau instanţele din România. Practic, acum încercăm să convingem colegii judecători că ei pot recomanda medierea în toate tipurile de cauze şi să arate părţilor că, dacă înţelegerea lor presupune aspecte tehnice sau juridice foarte complexe au posibilitatea să meargă cu avocat la mediator. Să nu se înţeleagă că mediatorii exercită cumva un fel de pseudo-avocatură. Nu, mediatorul este doar o persoană specializată în rezolvarea conflictelor care aduce în faţa sa părţile - vă asigur că e foarte greu să aduci faţă în faţă părţile în afara sălii de judecată - şi le convinge că ele însele ar trebui să ajungă la cea mai bună decizie cu privire la conflict", a spus Danileţ.

Potrivit acestuia, anii trecuţi au fost câteva mii de acorduri de mediere încheiate, cele mai multe dintre ele fiind validate.

"Practic, judecătorul nu face decât să verifice din punct de vedere al legalităţii dacă acea înţelege dintre părţi întruneşte condiţiile prevăzute în coduri sau legislaţie. Judecătorul nu mai redeschide cazul", a explicat Danileţ.

Medierea, ca metodă alternativă de soluţionare a conflictelor, este promovată timp de două zile în cadrul unei conferinţe la Bucureşti la care participă şi experţi internaţionali.

Potrivit CSM, experţi în cadrul evenimentului sunt Rune Lium, judecător în Norvegia, Paul Garlick, avocat şi expert al Consiliul Europei, Denis Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, Ana Maria Lucia Zaharia, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere şi Simona Vlădică, reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor în relaţia cu sistemul judiciar pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Conferinţa "Medierea pentru judecători şi procurori" este organizată în cadrul proiectului "Consolidarea capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale", implementat de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de promotor de proiect, în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.

Proiectul îşi propune susţinerea sistemului judiciar prin asigurarea resurselor financiare necesare unei formări profesionale adecvate a judecătorilor şi procurorilor în domeniul noilor coduri, jurisprudenţei CEDO, eticii şi deontologiei profesionale, managementului judiciar, precum şi consolidarea capacităţii instituţionale a CSM, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, Inspecţiei Judiciare şi Ministerului Public.

Bugetul total al proiectului este de 3.734.426 euro, finanţarea norvegiană reprezentând 85%, iar cofinanţarea Ministerului Justiţiei - 15%. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cochinescu, editor: Cristina Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.