Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 4 aug /Agerpres/- Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, aflat în arest preventiv din luna martie, va fi plasat sub control judiciar în dosarul legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nefiind definitivă.
Judecătorii instanţei supreme au admis, marţi, cererea lui Bădescu de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură mai uşoară şi au dispus plasarea acestuia sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Iulian Bădescu a fost trimis în judecată în luna mai, el fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
În acelaşi dosar, au fost deferite justiţiei, sub control judiciar, două angajate ale Primăriei Ploieşti, respectiv secretarul municipiului, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alina Alexandru, acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.
Ancheta în acest dosar a vizat, iniţial, faptele de abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ea fiind ulterior extinsă de procurori şi pentru fapte care au fost comise de Iulian Bădescu în perioada în care acesta a fost senator, dar şi în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare, şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.
Totodată, fostul primar al Ploieştiului este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociaţii, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.
Reprezentantul în cauză este chiar finanţatorul Petrolului Ploieşti, Daniel Capră, care este şi denunţător în cauză.
De asemenea, Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar şi de comiterea unor fapte penale în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012. Astfel, DNA arată că, în perioada 2012 - 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar şi ulterior primar al Ploieştiului, a desfăşurat în mod repetat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv.
Procurorii DNA Ploieşti au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Iulian Bădescu, Oana Iacob şi Iulia Alexandru, iar Primăria Ploieşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.000.000 lei.
Iulian Bădescu a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, iar câteva zile mai târziu acesta a demisionat din funcţia de primar al Ploieştiului, dar şi din toate funcţiile pe care le deţinea în PSD, renunţând inclusiv la calitatea de membru al acestui partid.
Bădescu a mai fost trimis în judecată, alături de Sebastian Ghiţă, într-un dosar privind obţinerea de fonduri de la bugetul local de către o asociaţie sportivă susţinută de deputat. AGERPRES/(AS- autor: Anamaria Toma, editor: Vicenţiu Purcărea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.