COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ - Consiliul Superior al Magistraturii precizează că propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise în 2012, şi ulterior în martie 2015, spre consultare, tuturor instanţelor şi parchetelor, urmând să înainteze şi amendamentele care au rezultat în şedinţa din 21 iulie a Comisiei nr.1 şi care nu au făcut obiectul consultării anterioare.

Precizarea CSM vine ca urmare a unui memoriu al unor magistraţi, în prezent semnat de aproximativ 620 de judecători şi procurori, care critică modificarea legilor justiţiei propusă în şedinţa din 21 iulie a Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului, dar şi a unei poziţii a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Într-un comunicat transmis AGERPRES, CSM precizează că membrii Comisiei de lucru nr.1 - ''Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar'' din Consiliu, au analizat marţi memoriul magistraţilor privind modificările legilor justiţiei şi cel al UNJR referitor la propunerile de modificare a procedurii de selecţie a magistraţilor.

"Lucrările privind propunerile de modificare şi completare a legilor justiţiei se află pe rolul Comisiei nr. 1 din 2011 şi au fost supuse analizei în cadrul mai multor şedinţe ale acesteia. În anul 2012 propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanţelor şi parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcţii de execuţie. În martie 2015, propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanţelor şi parchetelor au fost centralizate şi analizate în şedinţa Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015. Referitor la procedura de numire a foştilor magistraţi cu o vechime de 10 ani în funcţii vacante în cadrul sistemului judiciar, evidenţiem că şi aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instanţelor şi parchetelor, împreună cu celelalte propuneri, încă din anul 2012", au apreciat membrii comisiei în urma analizării aspectelor semnalate de magistraţi.

Sursa citată menţionează că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 şi că în acest context, în 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susţinerea unui amendament, în sensul posibilităţii numirii în funcţii vacante la instanţe şi parchete a foştilor magistraţi care au ocupat timp de 10 ani această funcţie şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

În ceea ce priveşte introducerea posibilităţii de numire în funcţia de judecător şi procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor, CSM arată că, în 3 martie 2015, Plenul Consiliului a analizat propunerea de modificare şi completare a Legii 51/1991, înregistrată pe rolul Senatului şi a reţinut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziţie care să confere magistraţilor cu o vechime de cel puţin 18 ani în această funcţie, eliberaţi din motive neimputabile, dreptul de deveni avocaţi, fără examen.

"Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcţia de judecător sau procuror a avocaţilor cu o vechime de cel puţin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM şi va avea în vedere, prin susţinerea unui interviu şi verificarea îndeplinirii condiţiilor de numire în aceste funcţii, asigurarea garanţiilor referitoare la dobândirea unor cunoştinţe juridice temeinice şi a unei experienţe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comisia a apreciat că se impune consultarea instanţelor şi parchetelor şi cu privire la propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004 care au rezultat din şedinţa Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015 şi care nu au fost anterior transmise spre consultare", mai precizează CSM.

Conform comunicatului, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate şi dezbătute de Plenul CSM, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă şi să le transmită ministerului Justiţiei. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cochinescu, editor: Cristina Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.