COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 31 mar /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu a declarat marţi că în ţara noastră lobby-ul este de multe ori confundat cu traficul de influenţă, însă cu o reglementare aferentă acesta poate fi profesionalizat.

"Lobby-ul, aşa cum aţi remarcat, în cadrul opiniei publice, de foarte multe ori este confundat cu traficul de influenţă, numai că, reglementat fiind, trecând în zona licitului, transparentizat, profesionalizat, lobby-ul devine un subiect care excede zonei penale; avem chiar text în Codul penal, că activitatea realizată cu titlul profesional nu este faptă penală. Ei bine, lucrul ăsta trebuie explicat opiniei publice şi ceea ce eu rostesc acum este un răspuns la întrebarea 'cum face politicul să determine acceptanţă din partea opiniei publice?'", a arătat Liviu Stancu la o conferinţă pe tema lobby-ului.

El a precizat că o chestiune foarte delicată este gradul de acceptare a opiniei publice în legătură cu iniţiativele pe care autoritatea le propune în vederea realizării unor texte de legi cât mai adaptate necesităţii societăţii.

"De foarte multe ori, ministerul Justiţiei are o poziţie extrem de delicată să prezinte opiniei publice iniţiativele pe care dorim să le luăm astfel încât acestea să fie acceptate. Este foarte delicat să reuşeşti să creezi un echilibru între aceste subiecte. Eu ce vreau să-i asigur pe cei din sală este că Ministerul Justiţiei este extrem de sincer în iniţiativele pe care le ia. Suntem aici ca să oferim opiniei publice, dincolo de rezultatul tehnic, un punct de vedere în viitor care să tranşeze la un moment dat acest subiect. O vom face cu responsabilitate şi, sperăm noi, într-un interval de timp destul de scurt", a mai spus Liviu Stancu.

Secretarul de stat a participat marţi la conferinţa "Lobby, de la teorie la practică. Implicaţii asupra politicilor publice, mediului de afaceri şi ONG-urilor în România", organizat de Institutul European din România (IER), prezent prin directorul general al IER, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, şi preşedintele consiliului de administraţie al IER, Alina Bârgăoanu.

Prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, a prezentat marţi studiul "Lobby în România vs. lobby în Uniunea Europeană".

"Lobby-ul există, se manifestă, indiferent că e reglementat doar parţial, dar nu e un lucru rău că există, influenţarea proceselor decizionale este utilă, poate fi benefică, atâta timp cât nu depăşeşte nişte repere, dar cred că esenţial este ca el să fie canalizat pe un făgaş care să sprijine procesul decizional şi nu pe unul care să-l împiedice, sau, mai grav, să-l înlocuiască şi să-l ducă în zona de penal", a concluzionat Simina Tănăsescu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.