COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 00:30 si 06:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Craiova, 18 iul /Agerpres/ - Lucrările de execuţie pentru construcţia Palatului de Justiţie în care va funcţiona Tribunalul Dolj au fost inaugurate, vineri după-amiază, la Craiova, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, investiţie derulată în cadrul proiectului reforma sistemului judiciar finanţat de Banca Mondială.
Mihaela Cotora, preşedintele Curţii de Apel Craiova, a afirmat că aşezarea pietrei de temelie la un edificiu reprezentativ pentru justiţia Craiova reprezintă un moment deosebit, mai ales că Palatul de Justiţie a fost proiectat încă din 1999, fiind conceput încât să asigure funcţionarea atât a Curţii de Apel Craiova, cât şi a Tribunalului Dolj, ceea ce la nivelul anului 2000, din perspectiva numărului de cauze şi a schemei de personal, părea perfect viabil.
Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Craiova, în prezent parametrii în care se înscrie activitatea acestor instanţe indică aproape o dublare a volumului de dosare, a structurii organizatorice şi a schemelor de personal, motiv pentru care Palatul de Justiţie va fi destinat numai Tribunalului Dolj.
"Dificultăţile tehnice, metodologice şi mai cu seamă cele de ordin financiar ce au condus la amânarea realizării acestui obiectiv au fost în final surmontate prin finanţarea obţinută de la Banca Mondială. Unul dintre factorii care contribuie la realizarea unui act de justiţie de calitate vizează asigurarea de sedii adecvate specificului şi exigenţelor impuse de activitatea de judecată şi de cea administrativ judiciară. Un sediu de instanţă implică o optimă relaţionare între trei componente: organizarea interioară, determinată de categoriile de persoane care participă la actul de judecată, fluxurile de circulaţie dispuse pe orizontală sau pe verticală bine delimitate fiecărei categorii de personal sau de justiţiabili şi spaţiile ce deservesc funcţiunile specifice a două zone mari - zona aferentă publicului şi cea administrativă a instanţei. Tribunalul Dolj va beneficia de un astfel de sediu", a spus Cotora.
La rândul său, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a afirmat că s-a încheiat în mare parte un proces normativ complex - sunt în vigoare două noi coduri civile, două noi coduri penale, un cod al insolvenţei, iar în continuare sunt foarte multe lucruri de făcut în zona infrastructurii sistemului judiciar, a resurselor umane, a pregătirii profesionale.
Acesta a dezvăluit că de fiecare dată când încearcă să-şi convingă colegii de la Finanţe sau din Guvern că este nevoie de investiţii suplimentare în infrastructura de justiţie, dă exemplu Craiova.
"Sper, domnule preşedinte Zgonea, ca în toamnă să găsim mai multă înţelegere la Parlament şi să putem trece câteva acte normative care să ne facă şi nouă şi dumneavoastră viaţa mai uşoară în folosul societăţii României. Anul trecut am făcut o scurtă vizită la Craiova şi am văzut toate instanţele de aici. După această vizită am încercată să impulsionăm derularea unui proiect început în urmă cu mai bine de zece ani. De fiecare dată când încerc să conving colegii de la Finanţe sau din Guvern că este nevoie de investiţii suplimentare în infrastructura de justiţie, dau exemplu Craiovei, unde două birouri de judecători erau amenajate pe un hol într-un sistem termopan aşa cum sunt în aeroporturi locurile pentru fumat", a spus Cazanciuc.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor la Tribunalul Dolj este 24 de luni, însă ministrul Justiţiei speră să fie gata într-un an.
Potrivit arhitectului Viorel Botezatu, şeful de proiect, construcţia este monobloc, va avea circa 10.000 m.p., cu regim de înălţime demisol, parter şi patru etaje, în care sunt dispuse spaţiile necesare actului de justiţie aferente Tribunalului Dolj, şi va fi realizată astfel încât să nu intre în distonanţă cu construcţia învecinată.
"Amplasamentul acestui obiectiv este situat adiacent zonei centrale a municipiului Craiova, la intersecţia străzilor Brestei cu Iancu Jianu, în imediata vecinătate a Casei Glogoveanu, monument istoric Clasa A. Construcţia este monobloc care să nu intre în distonanţă cu construcţia învecinată, cu regim de înălţime subsol, parter şi patru etaje în care sunt dispuse spaţiile necesare actului de justiţie aferente Tribunalului Dolj. Accesele sunt diferenţiate: acces pentru public, acces pentru judecători şi ceilalţi angajaţi ai Tribunalului, acces pentru partea administrativ, iar pentru arestaţi acces separat. Toate cele patru faţade sunt ventilate, iar în zona curţii interioare sunt pereţi semistructural din aluminiu cu geam termopan în trei straturi. Suprafaţa totală este de aproximativ 10.000 m.p., cu amprentă la sol de 1.200 m.p. Arhivele vor funcţiona în spaţiul de la demisol", a spus Viorel Botezatu.
În acest moment, Tribunalul Dolj, al doilea tribunal din ţară ca volum de dosare după Tribunalul Bucureşti, funcţionează în Casa Glogoveanu, monument istoric clasa A, care nu putea fi transformată pentru nevoile actuale ale instanţei.
Potrivit ministrului Justiţiei, monumentul va fi reabilitat printr-un proiect cu finanţare europeană.
La punerea pietrei de temelie a Palatului de Justiţie din Craiova au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele CSM, Adrian Bordea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.