COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sir Elton Hercules John, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai tuturor timpurilor, s-a născut la 25 martie 1947, în Pinner, Middlesex, Anglia, numele real fiind Reginald Kenneth Dwight.

Când avea doar trei ani, şi-a uimit familia aşezându-se la pian şi cântând, după ureche, ''The Skater's Waltz''. La vârsta de 11 ani a fost premiat de Royal Academy of Music din Londra şi a fost admis pentru următorii patru ani la această instituţie, potrivit site-ului artistului, www.eltonjohn.com.

Prima trupă alături de care a cântat a fost Bluesology, alcătuită în 1961. Ulterior şi-a luat numele de scenă inspirat de saxofonistul de la această trupă, Elton Dean, şi de solistul aceleiaşi trupe, Long John Baldry. Elton John i-a fost prezentat lui Bernie Taupin în 1967, de Ray Williams, la Liberty Records. În 1968 Elton John şi Bernie Taupin au devenit compozitori pentru casa de discuri a lui Dick James, DJM.

Cariera solistică a lui Elton John s-a conturat, în 1970, când a început să cânte în cluburi ca ''The Revolution'', ''The Roundhouse'', ''The Marquee'' şi ''The Speakeasy'' din Londra, ''Mothers'' din Birmingham şi ''The Twisted Wheel'' din Manchester. În august 1970 a avut loc debutul său concertistic în SUA, la ''The Troubadour'', din Los Angeles, cu trupa sa care includea muzicienii Nigel Olsson (tobe) şi Dee Murray (bass). A devenit o senzaţie peste noapte şi de atunci a efectuat constant turnee în toată America de Nord şi în restul lumii, precizează biografia artistului postată pe pagina sa oficială de Facebook, www.facebook.com/pg/EltonJohn.

În acelaşi an a apărut albumul de debut, ''Elton John'', ce includea hitul ''Your Song'', care l-a propulsat pe scena internaţională, iar în perioada 1970-1976, împreună cu producătorul Gus Dudgeon, Elton a înregistrat 14 albume - ''Elton John'', ''Tumbleweed Connection'', ''11-17-70'', ''Friends Soundtrack'', ''Madman Across the Water'', ''Honky Chateau'', ''Don't Shoot Me, I'm Only the Piano Player'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Caribou'', ''Greatest Hits'', ''Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy'', ''Rock of the Westies'', ''Here and There and Blue Moves''. ''Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy'' a fost primul album care a intrat în Billboard Chart pe primul loc. ''Goodbye Yellow Brick Road'', care conţinea hiturile ''Saturday Night's Alright for Fighting'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Bennie and The Jets'' şi ''Candle in the Wind'' a staţionat două luni în Billboard Top 100, rămânând piese clasice.

Cele mai multe hituri ale lui Elton John au fost lansate în anii '70 - ''Rocket Man'', ''Honky Cat'', ''Crocodile Rock'', ''Daniel'', ''Saturday Night's Alright for Fighting'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Step Into Christmas'', ''Bennie and the Jets'', ''Don't Let the Sun Go Down on Me'', ''The Bitch Is Back'', ''Lucy In the Sky with Diamonds'', ''Philadelphia Freedom'', ''Someone Saved My Life Tonight'', ''Island Girl'', ''Don't Go Breaking My Heart'' (duet cu Kiki Dee), ''Sorry Seems To Be the Hardest Word''.

În 1973 Elton John a fondat The Rocket Record Company şi a plecat de la DJM, înregistrând la propria casă de discuri. Un an mai târziu, a cântat la revenirea lui John Lennon single-ul ''Whatever Gets You Thru the Night'', iar mai târziu, tot în 1974, a cântat pe scenă alături de Lennon la Madison Square Garden, în New York. Anul 1977 a fost anul lansării hitului ''Are You Ready for Love''.

Anii '80 au fost marcaţi de lansarea albumelor ''21 At 33'', ''The Fox'', ''Jump Up!'', ''Too Low for Zero'', ''Breaking Hearts'', ''Ice on Fire'' (cu binecunoscutul single ''Nikita''), ''Leather Jackets'', ''Reg Strikes Back'', ''Sleeping with the Past'' (care includea hitul ''Sacrifice'').

În 1992 a fondat Elton John AIDS Foundation în SUA, iar în 1993 în Marea Brianie, începând activitatea caritabilă în favoarea bolnavilor de SIDA. Cele două organizaţii au strâns fonduri de peste 300 milioane dolari în favoarea derulării a peste 55 de proiecte caritabile în întreaga lume.

Albumul dublu premiat cu platină, ''The One'', a fost lansat în 1993. Pe parcursul anilor '90, Elton John a colaborat cu Tim Rice pentru coloana sonoră a filmului de animaţie ''The Lion King'', cu care a câştigat un premiu Grammy, şi a fost recompensat de Academy Award pentru ''Can You Feel The Love Tonight?''. De asemenea, a colaborat cu acelaşi Tim Rice la muzicalul ''Aida'', care s-a jucat pe Broadway în 2000 şi a avut peste 1.850 de reprezentaţii, câştigând patru premii Tony.

În 1997 a lansat ''Candle in the Wind'', un tribut de suflet adus prinţesei Diana, acest single fiind vândut în peste 33 de milioane de exemplare. Un an mai târziu, Elton John a primit din partea reginei Elisabeta a II-a titlul de ''Sir''.

Albumul ''Songs From the West Coast'' lansat în 2001 a adus două noi hituri - ''I Want Love'' şi ''Original Sin''. În 2005, după lansarea ediţiei de lux ''Peachtree Road'', care includea trei noi piese, Elton John a intrat în topuri cu un nou hit - ''Electricity''.

Anul 2007 a adus lansarea albumului ''Rocket Man - The Definitive Hits'', care cuprindea 18 hituri clasice. Tot în 2007, Elton John a intrat în catalogul celor aproape 500 de albume care putea fi descărcate legal de pe internet. Albumul ''The Union'' a fost înregistrat în 2010, în colaborare cu Leon Russell. Acest album internaţional de hituri a urcat pe locul 3 în Billboard Hot 100 album chart.

Lansarea albumului ''Rocket Man'' a marcat aniversarea de 60 de ani a artistului şi al 60-lea concert al său la Madison Square Garden în New York.

În 2011, a efectuat turnee în Europa, Australia şi America de Nord atât singur, cât şi cu trupa sa, cu un nou show - ''The Million Dollar Piano'' - revenind în trupă percuţionistul Ray Cooper. Un an mai târziu, turneele au cuprins America de Nord, Centrală şi de Sud, apoi Europa. Turneul din Europa a inclus şi apariţia lui Elton John la Buckingham Palace, cu ocazia concertului prilejuit de Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a.

În septembrie 2013, artistul britanic a lansat al 32-lea album de studio - ''The Diving Board'', care a urcat din start în topurile britanice şi americane pe locul 3 respectiv 4. Primul single promovat, ''Home Again'', a intrat în Billboard Adult Contemporary chart. O ediţie specială aniversară a albumului din 1973, ''Goodbye Yellow Brick Road'', dar şi un DVD cu show-ul "The Million Dollar Piano'' au fost lansate în 2014. În acelaşi an, Elton John a susţinut 105 concerte în 20 de ţări - Belarus, Brazilia, Canada, Danemarca, Republica Dominicană, Ecuador, Marea Britanie, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Monaco, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia şi SUA.

Între numeroasele sale apariţii remarcabile din 2014, se numără cele de la Bonnaroo Music & Arts Festival, Ice Hall Palace din Saint Petersburg, duetul cu Ed Sheeran la piesa ''Candle In the Wind'', la Academy Awards Viewing Party.

În 2015, Elton John a înregistrat 14 piese pentru un nou album - ''Wonderful Crazy Night'' şi a susţinut 104 concerte în 20 de ţări. Albumul ''Wonderful Crazy Night'' a fost lansat în 2016. Primul single promovat a fost ''Looking Up'', care a intrat în Billboard's Adult Contemporary chart, precizează site-ul www.eltonjohn.com.

Tot în 2016, Elton John a anunţat că va lansa o carte de memorii în 2019. Editurile Pan Macmillan şi Henry Holt au achiziţionat în comun drepturile de autor pentru a publica memoriile artistului englez. Referitor la experienţa de a scrie despre viaţa personală şi cariera sa, Elton John a recunoscut că a fost "surprins" de sentimentul de eliberare pe care îl simte de când a început să scrie. "Privind înapoi, îmi dau seama ce mare privilegiu am avut să mă bucur de această viaţă nebunească", a mărturisit el.

Cu peste 300 de milioane de albume vândute în 50 de ani de carieră muzicală, Elton John este unul dintre artiştii cu cele mai mari vânzări din istorie. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.