COD GALBEN: 20-05-2025 ora 10 Intre 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 20 mai, ora 10 – 20 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiţă Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic

Greco-catolice
Sf. Isachie; Sf. Dalmat; Sf. Faust

Romano-catolice
Sf. Martin, pustnic


Sfinţii Cuvioşii Isaachie, Dalmat şi Faust sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 3 august.

Cuviosul Isaachie este pomenit şi în ziua de 30 mai. A trăit în timpul împăratului Valens (368-378), într-o perioadă în care erezia ariană (ce nega dumnezeirea Fiului, lovind astfel încă din primele secole ale creştinismului la temelia Bisericii) era foarte răspândită, însuşi împăratul fiind eretic.

Sfântul Cuvios Isaachie este cel care a mers în faţa împăratului arian, Valens, rugându-l să lase ortodocşilor libertatea cultului lor.

Pe când Valens pregătea campania militară împotriva goţilor de la Dunăre, Sfântul Isaache a ieşit în faţa împăratului de patru ori îndemnându-l să redeschidă bisericile ortodoxe, ameninţându-l că va pieri în război de nu se va îndrepta. Împăratul l-a dat în seama unor slujbaşi, care să-l ţină captiv până se va întoarce din război. Dar Sfântul Isaachie i-a profeţit că o să fie înfrânt, va fugi şi va fi prins, iar sfârşitul său o să fie prin foc.

Profeţia s-a împlinit întocmai, în anul 378 romani au fost învinşi de goţi, Valens a încercat să scape prin fugă, s-a ascuns într-o şură de paie căreia goţii i-au dat foc.

Sfântul Cuvios Isaachie a fost eliberat în urma morţii împăratului arian Valens şi după multe osteneli a trecut la odihna veşnică.

Cuviosul Dalmat a fost soldat în armata lui Teodosie (379-395) şi părăsindu-şi slujba şi averile a intrat în mănăstirea lui Isaachie, împreună cu fiul său Faust. Ajuns la bătrâneţe, Cuviosului Isachie l-a lăsat pe Dalmat egumen în locul său.

Noul egumen a fost un mare apărător al dogmei ortodoxe. A participat la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), care a condamnat erezia nestoriană ce susţinea existenţa a două firi distincte ale Mântuitorului, divină şi umană, şi contesta titulatura de Născătoare de Dumnezeu a Maicii Domnului. A fost apreciat de împăratul Teodosie şi de înalţii ierarhi participanţi la Sinod. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.