COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD PORTOCALIU: 25-05-2025 Intre 03:15 si 06:00 se va semnala Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 35...50 l/mp. in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Nu-mă-uita (Myosotis) este o plantă erbacee, ce aparţine familiei Boraginaceae, cu peste 70 de specii anuale, bienale sau perene. Cele mai multe dintre acestea cresc în Noua Zeelandă, în Europa, în Asia şi un număr mult mai redus în America de Nord, America de Sud şi Papua Noua Guinee.

Această plantă creşte sub formă de tufe compacte în stare spontană, în zonele umede, pe terenuri virane, pe lângă ape curgătoare, mlaştini, lacuri, dar este şi cultivată ca plantă ornamentală.

Popular este cunoscută sub denumirile de ''miozotis'' şi ''ochii păsăruicii''. Este o plantă înaltă de 20-30 cm, cu tulpina şi frunzele acoperite cu peri cenuşii. Frunzele sunt opuse, simple, nedivizate, alungite sau lanceolate, alterne, potrivit site-ului gradinamea.ro.

Florile sunt hermafrodite, cu 5 sepale şi petale. Sunt, de obicei, de 1 cm diametru (sau mai puţin), plate, fiind colorate în albastru, roz, alb sau galben. Acestea pot fi anuale sau perene. De obicei, planta înfloreşte din luna mai şi până în iulie.

Fructele sunt păstăi, care conţin multe seminţe mici.

Planta de nu-mă-uita are certe calităţi medicinale, fiind utilizată pentru tratarea unor afecţiuni. Pentru terapii, se recoltează partea aeriană a plantei, care conţine o cantitate importantă de potasiu, precum şi alcaloizi, saponine şi acizi graşi superiori.

Infuzia de nu-mă-uita are un puternic efect antiinflamator şi se foloseşte la tratamente în zone sensibile, precum spălături contra inflamaţiei urechii sau ca loţiune pentru ochi, având şi proprietăţi de calmare şi de relaxare.

În cazul inflamaţiilor oculare, se aplică sub formă de comprese, iar pentru afecţiunile respiratorii, se foloseşte sub formă de preparate homeopate.

În cercetări recente, s-a constat că uleiurile obţinute din diferite specii ale acestei plante sunt antibacteriene, cu proprietăţi antifungice şi antiinflamatorii. Specii precum Myosotis arvensis exercită o acţiune anxiolitică şi antidepresivă, potrivit springer.com. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.