COD GALBEN: 10-05-2025 Intre 06:05 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Anul acesta, Statul Israel sărbătoreşte Ziua Naţională la 12 mai. Ziua Independenţei (Yom Ha'Atzmaut) reprezintă aniversarea proclamării independenţei Statului Israel, la 14 mai 1948. Această dată variază în fiecare an, în funcţie de calendarul religios ebraic, fiind a 5-a zi a lunii Iyar, a 6-a lună a anului religios, potrivit ''Enciclopediei statelor lumii'' (2005).

Situat în Orientul Mijlociu, Statul Israel ocupă o fâşie îngustă de teritoriu pe malul estic al Mării Mediterane. Se învecinează la nord cu Libanul, la nord-est cu Siria, la est cu Cisiordania şi Iordania, la sud cu Egiptul, la sud-vest cu Fâşia Gaza, şi are ieşire la Marea Roşie, după cum arată site-ul www.mae.ro.

În ciuda dimensiunii sale reduse, teritoriul Israelului, desfăşurat între Marea Mediterană şi depresiunea tectonică străbătută de râul Iordan, include ca unităţi naturale: câmpia de coastă mediteraneană, în vest; regiunea de dealuri care se întinde de la graniţa de nord până în centrul statului; Valea Marelui Rift al Iordanului, la est, şi zona aridă Negev, întinsă pe aproape întreaga jumătate de sud a ţării.

Coasta mediteraneană este mărginită de un ţărm nisipos, cu multe plaje. În nord, se găsesc Munţii Galileei, cu altitudinea maximă de 1.208 m în vârful Meron (Har Meron).

Valea Marelui Rift al Iordanului, o lungă fisură în scoarţa terestră, începe dincolo de frontiera de nord a Israelului şi se întinde spre sud, pe toată lungimea ţării, trecând de Golful Aqaba. Cel mai mare râu din Israel, Iordanul, curge prin această vale, alimentând în drumul său lacul cu apă dulce Tiberiada/Kinneret (cunoscut, de asemenea, sub numele de Marea Galileei) şi foarte sărata Mare Moartă, aflată la cea mai joasă altitudine de pe suprafaţa Pământului, la circa 400 m sub nivelul mării.

Deşi Israelul dispune de o gamă largă de condiţii climatice, se pot distinge două sezoane predominante: o periodă de vară, uscată şi fierbine, şi o perioadă de iarnă, rece şi ploioasă.

Vegetaţia este surprinzător de variată, în regiune fiind identificate mai mult de 2.800 de specii de plante, menţionează site-ul www.britannica.com. Fauna este, de asemenea, diversificată şi bogată, mamiferele, reptilele şi păsările fiind la fel de bine reprezentate. Găsim mistreţi, căprioare, şacali, hiene, iepuri, bursuci, dar şi specii ocrotite, printre care jderul de piatră, ibexul de Nubia. Mai mult de 400 de specii de păsări au fost identificate în regiune. Totodată, există numeroase tipuri de peşti şi insecte.

Cu trecutul său istoric şi religios fascinant şi tumultuos, Israelul este astăzi loc de pelerinaj pentru evreii, creştinii şi musulmanii din întreaga lume.

În Israel, se găsesc numeroase oraşe şi ruine antice, multe dintre acestea aparţinând Patrimoniului Mondial UNESCO.

Turismul are ca prim obiectiv Ierusalimul, considerat oraş sfânt atât de evrei, cât şi de creştini şi de musulmani. Zidul Plângerii, Mormântul Regelui David, Biserica Sfântului Mormânt, Mormântul Maicii Domnului, Biserica Tuturor Naţiunilor, Grădina Ghetsimani de la poalele Muntelui Măslinilor, Moscheea Al Aqsa, Cupola Stâncii sunt doar câteva dintre impresionantele atracţii, încărcate de spiritualitate, ale Ierusalimului.

Dintre numeroasele obiective turistice importante din această ţară se mai remarcă: Biserica Buna Vestire din Nazaret, Biserica Apostolilor din Tiberias, Peştera Sfântului Ilie din Haifa, Templul Baha'i, Grădinile Suspendate şi situl istoric Jaffa din Tel Aviv.

Alte puncte de atracţie sunt muzeele (Muzeul Bibliei, Muzeul Israel şi Memorialul Holocaustului din Ierusalim, Muzeul de Artă din Haifa, Muzeul în Aer Liber din Nazaret), parcurile şi rezervaţiile naturale (Grădina Zoologică Biblică din Ierusalim, Grădina Zoologică din Haifa, Rezervaţia Naturală Hula etc.). De asemenea, Marea Moartă atrage mulţi iubitori de natură, precum şi turişti interesaţi de puterile curative ale apei. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.